Artikkelikuva
Uhanalainen muurahaiskäpy saattaa olla maailman salakuljetetuin eläin. Sen suomut ovat kysytty uskomuslääkkeiden raaka-aine Kiinassa ja Vietnamissa.

Muurahaiskäpyjä uhkaa salametsästys

Eläinten suomuja käytetään raaka-aineina erilaisissa uskomuslääkkeissä erityisesti Kiinassa ja Vietnamissa.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN kertoi viime vuoden lopulla ikäviä uutisia: kolmen muurahaiskäpylajin uhanalaisuusluokitusta oli päivitettävä huonompaan suuntaan.

Eksoottisen näköisiä muurahaiskäpyjä on kaikkiaan kahdeksan lajia, joista neljä elää Afrikassa ja neljä Aasiassa. Lajeista kaksi on IUCN:n mukaan vaarantuneita, kolme erittäin uhanalaisia ja kolme äärimmäisen uhanalaisia.

Muurahaiskäpyjen uhkana on salametsästys ja salakuljetus. Sitä on kutsuttu maailman salakuljetetuimmaksi eläimeksi.

Salakuljetuksen taustalla on ennen kaikkea Kiinassa ja Vietnamissa harjoitettu puoskarointi. Eläinten suomuja käytetään raaka-aineina erilaisissa uskomuslääkkeissä, joita tarjotaan hoitokeinoksi moninaisiin vaivoihin. Mitään tieteellistä näyttöä suomujen hoitavista ominaisuuksista ei ole.

Muurahaiskäpyjen ja niiden osien kauppa on kielletty kansainvälisessä CITES-sopimuksessa, johon Kiinakin kuuluu. Rahtusen toivoa paremmasta antavat suuret takavarikot, joita kiinalaisviranomaiset ovat viime vuoden aikana tehneet. Mutta niin kauan kuin tuotteille löytyy ostajia, salakuljettajilla ja salametsästäjillä on motiivi jatkaa toimiaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!