Artikkelikuva
Holi-juhlinnan humussa tulituksen kohteeksi joutuneet matkailijat kastuvat ja värjäytyvät hetkessä kirjaviksi.

Holin hauskanpidolla on kääntöpuolensa – ”Älä pahastu, nyt on holi!”, miehet puolustelevat kähmintäänsä

Intiassa joka kevät vietettävän värikkään juhlapäivän aikana yhteiskunnallisen aseman, ihonvärin tai uskonnollisen vakaumuksen rajoitukset kumoutuvat. Intian naisille holi tarkoittaa kuitenkin myös pelkoa seksuaalisesta ahdistelusta.

Tänään koko Delhi hymyilee. Rummut pärisevät ja laulu raikuu. Ilmassa leijuu tuoksu, josta erottaa suitsukkeen ja sahramin, ehkä myös liljan. Eri sävyissä kimmeltävä värijauhe on nielaissut sisäänsä kaupungin ja sen asukkaat.

Katseeni osuu paikallisten pikkuveijareiden joukkoon, joka hiipii kahden pahaa-aavistamattoman turistin taakse. Pojat ovat aseistautuneet violetilla vedellä täytetyillä vesipyssyillä ja massiivisilla värijauhesäkeillä.

Kaverukset asettuvat asemiin, ja joukkotulitus alkaa. Tulituksen kohteeksi joutuneet matkailijat kastuvat ja värjäytyvät hetkessä kirjaviksi.

Tulitusta seuraa kova naurunremakka, ja turistien hämmentyneet ilmeet lisäävät poikien riemua entisestään. Pojista nuorin tulee lopuksi vielä sivelemään kirkkaankeltaista jauhetta kaksikon poskiin.

Kaikki tuijottivat, mutta hyväntahtoisesti.

Poika katsoo heitä kumpaakin hymyillen silmiin ja toivottaa: ”Happy Holi!”

Holi juhlistaa hyvän voittoa pahasta. Juhla perustuu hindulaiseen mytologiaan ja tarinaan Holika-nimisestä paholaisnaisesta, joka paloi elävältä nuotiossa.

Holia juhlitaan vuosittain kahden päivän ajan maaliskuussa tai huhtikuun alussa. Ensimmäinen päivä on Holika Dahan. Sen taittuessa iltaan sytytetään kokkoja, joiden ympärillä tanssitaan ja lauletaan läpi yön. Risukasan keskellä koreilee käsin askarreltu Holika-nukke, jonka tulen lieskat illan saatossa ”surmaavat”.

Toinen päivä on varsinainen Holi, hullutteleva värijuhla, jolloin vastaantulijat ja kanssajuhlijat saa mielensä mukaan värjätä erilaisilla jauheilla sekä vesiseoksilla.

Vettä joko kaadetaan ohikulkijoiden niskaan tai sitä ammutaan erilaisilla pumpuilla ja pyssyillä. Vesi-ilmapallot ovat juhlassa uusi, mutta kiistelty ilmiö. Vaikka Intian poliisi on kieltänyt ne turvallisuushaittojen takia, suurin osa juhlijoista ei välitä ohjeistuksesta.

Perinteiset, kasveista valmistetut holivärit tekevät iholle hyvää ja lähtevät helposti pesussa pois. Kasvivärien rinnalle on kuitenkin vuosien mittaan tullut käyttöön synteettisiä värijauheita.

Synteettiset jauheet voivat ikävimmissä tapauksissa aiheuttaa rajuja silmäoireita, allergisia reaktioita sekä hengitysvaikeuksia. Keinotekoiset värit myös pinttyvät ihoon, hiuksiin ja vaatteisiin kasvivärejä hanakammin.

Terveyshaittojen lisäksi luontokin saa osansa, kun jauheet päätyvät vesistöihin tai imeytyvät maaperään. Synteettisten värien haittojen takia juhlassa suositellaankin käytettävän vain itse valmistettuja kasvijauheita.

Värisotkun takia holiin osallistuvan ei kannata pukeutua parhaimpiinsa. Paikallisten suosituksesta sekä minä että miespuolinen matkakumppanini pukeuduimme kokonaan valkoiseen, sillä siinä värijauheiden sävyt pääsevät edukseen.  Asut hankimme paikallisesta basaarista vajaan kahdeksan euron yhteishintaan.

Päivän edetessä minustakin kouliintui jekkuilun ammattilainen.

Hiukset on hyvä peittää hatulla ja silmät suojata aurinkolaseilla. Myös ihon öljyämistä etukäteen suositellaan, jotta värien poispesu helpottuisi.

Varovaisin kaivaa lisäksi esiin korvatulpat, sillä niillä voi ehkäistä jauheen tunkeutumisen korvakäytäviin.

Vaikka olin tehnyt runsaasti taustatyötä holista, juhlan rajuus yllätti kertaheitolla. Meno oli fyysistä. Ihmiset tarttuivat naamaan kiinni värejä läiskiessään eikä omasta henkilökohtaisesta tilasta ollut tietoakaan.

Kun päälleni kaadettiin kokonainen saavillinen vettä, en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Olin kuin uitettu tiskirätti.

Päätin nauraa. Kameraani ympäröi suojakuori, joten kaikki oli hyvin.

Juhlan edetessä holin kaaokseen tottui. Kun hieman rentoutui, pääsi koko värijuhlan ytimeen eli hauskanpitoon ja irrotteluun.

Päivän edetessä minustakin kouliintui jekkuilun ammattilainen. Olin kuin elementissäni värjätessäni kanssajuhlijoita ja saadessani olla luvan kanssa lapsenmielinen. Ystävystyin paikallisten kanssa ja pääsin heidän siivellään mielettömiin pirskeisiin syvälle Delhin slummeihin.

Koska muita turisteja pyöri kaduilla lisäksemme vain noin tusinan verran, olivat ihmiset meistä vilpittömän kiinnostuneita. Kaikki tuijottivat, mutta hyväntahtoisesti.

Paikalliset tuttavamme selittivät häpeilemättömän tuijottelun olevan eräänlainen maan tapa, joka kertoo useimmiten vain puhtaasta uteliaisuudesta.

Aluksi koin kyttäävät katseet epäkohteliaana käytöksenä, mutta päivien saatossa omaksuin maan tavan, ja aloin itsekin antaumuksella pällistellä kanssakulkijoita. Välillä pitkät katseet etenivät tuijotuskilpailuun asti, joka alkoi lopulta naurattaa kumpaakin osapuolta.

Holin viettoa Delhissä
Intiassa vietettävä holi on kaikessa järjenvastaisuudessaan festivaali, jonka hauskanpito on vailla vertaistaan.

Kuten monilla suurilla juhlatapahtumilla, myös holin hauskanpidolla on ikävät lieveilmiönsä. Kun hostellimme henkilökunta kuuli aikeistamme osallistua holin juhlintaan, ei heidän reaktionsa ollut myönteinen.

Majapaikkamme vastaanottovirkailijat sanoivat minun joutuvan saman tien epämiellyttävän koskettelun kohteeksi, mikäli suuntaisin paikallisiin pirskeisiin. Osa miesjuhlijoista tulkitsee värijuhlan olevan keino päästä läheisiin tunnelmiin vastakkaisen sukupuolen kanssa. Valitettavasti hauskanpito sekä huonon maun puolelle menevä ahdistelu sekoitetaan keskenään.

Seksuaalista ahdistelua tapahtuu holin aikana valitettavan paljon, ja yhtenä syynä siihen on paikallisten miesten juopottelu ja hasiksen poltto. Holi eräällä tapaa normalisoi epäsopivan käytöksen. Juhlan yhteydessä tunnetaan sanonta ”Bura na mano, holi hai!” eli suomennettuna ”Älä pahastu, nyt on holi!”

Viime vuonna India Times uutisoi Delhin yliopistossa opiskelevan tytön päälle heitetystä, siemennesteellä täytetystä vesi-ilmapallosta.

Sanontaa käytetään tekosyynä värien läiskimiselle takapuoleen tai rintoihin.

Holipirskeiden rajuus on johtanut virkavallan suureen näkyvyyteen juhlinnan aikana. Vuonna 2017 Delhin kaduilla partioi juhlan lomassa yhteensä noin 25 000 poliisia ja 1 000 partioautoa. Häirintätapauksia raportoitiin useita satoja.

Samana vuonna Delhin yliopistossa opiskeleville naisille asetettiin määräys pysyä kampustilojen sisällä juhlinnan ajan. Määräystä perusteltiin holijuhlien vaarallisuudella.

Toisinaan häirintä saa hyvin häiriintyneitä muotoja. Viime vuonna India Times uutisoi Delhin yliopistossa opiskelevan tytön päälle heitetystä, siemennesteellä täytetystä vesi-ilmapallosta.

Tapaus johti laajoihin naisten joukkoprotesteihin, joiden seurauksena Delhin poliisi kielsi vedellä tai muilla nesteillä täytettyjen ilmapallojen heittelyn.

Intian poliisin teot jäävät valitettavan usein vain puheen tasolle, toteaa Shruti Kapoor. Hän on palkittu tasa-arvoaktivisti, taloustieteilijä sekä kansalaisjärjestö Sayftyn perustaja. Sayftyn tavoitteena on ehkäistä Intian naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä edesauttaa sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Kapoorin mielestä viranomaiset eivät suhtaudu seksuaaliseen häirintään riittävän vakavasti.

”Rajat ylittävästä käytöksestä pitäisi aina seurata rangaistus. Ongelmaan pitäisi myös hakea ratkaisua kasvatuksesta lähtien. Jos poikalapsille ei jo pienestä pitäen opeteta oikean ja väärän eroa, voi käsitys oman käytöksen oikeaoppisuudesta vääristyä”, Kapoor sanoo.

Kapoor pohtii sosiaalisella medialla olevan iso rooli siinä, miten suuren joukon tietoon ahdistelutapaukset tulevat.

Holi raastaa hermoja, koettelee ja pistää lennättämään ärräpäitä.

”Ulkopuolisen silmin voi vaikuttaa siltä, että holijuhlinta äityy vuosi vuodelta pahemmaksi. Näin ei kuitenkaan ole. Meno on ollut rajua jo vuosikaudet, mutta vasta sosiaalisen median myötä asian laita on tullut kunnolla julkisuuteen, mikä on hyvä asia.”

Varoituksista huolimatta suuntasin katujuhliin. En tiedä, vaikuttiko miespuolinen matkakumppanini asiaan vai olinko vain onnekas, mutta minua ei kukaan päivän mittaan edes yrittänyt käpälöidä. Päinvastoin: miehet olivat kunnioittavia ja ottivat minut mukaan porukkaan, vaikka olin usein ainoa paikalla ollut nainen.

Voi kuitenkin olla, että turisteja kohdellaan paremmin kuin paikallisia naisia. Ulkomaalaisille vierailijoille ei välttämättä haluta näyttää asian oikeaa laitaa, sillä omien tekojen vääryys tiedostetaan.

Holi raastaa hermoja, koettelee ja pistää lennättämään ärräpäitä. Samalla se on kuitenkin kaikessa järjenvastaisuudessaan festivaali, jonka hauskanpito on vailla vertaistaan. Se, mikä juhlinnasta kuitenkin vielä uupuu, on tasa-arvoisuus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!