Artikkelikuva

”Rakkaudesta oppii aina”

Maailman Kuvalehti kysyi rakkaudesta Meksikossa, Nepalissa ja Tansaniassa. Rubén, Indira ja Joshua vastasivat.

1. Miten rakkaus näkyy elämässäsi?
2. Mitä olet oppinut rakkaudesta?
3. Mikä rakkaudessa on vaikeinta?

Rubén Remigio, 17 
vihannesmyyjä, México city, Meksiko

1. Rakkaus näkyy elämässäni ystävien ja perheen huolenpitona. Ystävien kiintymys näkyy esimerkiksi neuvoina, miten syödä terveellisesti. Vanhempani asuvat eri osavaltiossa kuin minä, mutta he lähettävät minulle viestejä ja katsovat siten perääni.

2. Rakkaus on elämän moottori, se saa ihmiset nauramaan, keskustelemaan, se tekee ihmisten elämästä onnellisen. On tärkeää osata rakastaa ensin itseään, jotta voi rakastaa toista. Kun rakastaa toista, voi tehdä mitä vaan hänen hyväkseen seurauksia ajattelematta. Minusta rakkaus on sitä, että on valmis antamaan elämänsä toisen puolesta. 

3. Vaikeaa rakkaudessa on se, että rakkauden kohde ei aina vastaa rakkauteen. Jos rakastuu tyttöön, joka ei koe samoin, se on kolaus itsetunnolle. Naapurini, 22-vuotias tyttö, teki itsemurhan siksi, että oli pettynyt rakkaudessa. Hän oli jättänyt kirjeen, jossa kertoi tunteistaan poikaa kohtaan. Monista tällainen ratkaisu tuntuu järjettömältä, mutta he eivät elä sitä mitä tämä ihminen eli. 

poika myy vihanneksia
Rubén Remigiolle rakkaus on sitä, että on valmis antamaan elämänsä toisen puolesta.

Indira Devi Shrestha Amatya, 60
opettaja, Kathmandu, Nepal

1. Ajattelen, että on olemassa montaa erilaista rakkautta ja monta erilaista tapaa näyttää rakkaus. Avioparin välinen rakkaus, rakkaus perhettä ja lapsia kohtaan sekä ystävien välinen rakkaus. Rakkaus näkyy elämässäni siten, että huolehdimme toinen toisistamme minulle rakkaiden ihmisten kesken. Ajattelemme toisiamme usein. Rakkaus on sitä, että jaamme toistemme ongelmat, ja autamme toisiamme ilman ehtoja tai odotuksia vastapalveluksista.

2. Rakkaus on jotain, mitä ihminen tarvitsee elämässään – oli se missä muodossa tahansa. Ihmisen täytyy sekä antaa että vastaanottaa rakkautta. Ilman rakkautta ihmisen on vaikea selviytyä.

3. Rakkaudessa kaikkein vaikeinta on se, kun itselle rakas henkilö tarvitsee apua, mutta et voi auttaa häntä. Siitä tulee todella avuton olo. Aiemmin kun poikani oli sairas, olin niin huolissani, että en voinut edes nukkua kunnolla. Yritin pitää hänestä huolta, mutta en mahtanut tilanteelle mitään. Sitä oli todella kivuliasta seurata vierestä, sillä rakastan häntä niin paljon. 

nepalilanen nainen seisoo kadulla
Indira Devi Shrestha Amatya ajattelee, että ihmisen on vaikea selviytyä ilman rakkautta.

Joshua David, 38 
kahvilatyöntekijä, Arusha, Tansania

1. Näen rakkautta ihan kaikkialla. Esimerkiksi ystävien, naapureiden ja sisarusten kanssa asioiden jakaminen on rakkautta. Kun yksi jakaa omastaan, kaikki pääsevät osalliseksi rakkaudesta. 

2. Rakkaus opettaa aina. On kuitenkin parempi miettiä sitä, mitä eri ihmisiltä on oppinut rakkauden välityksellä – pelkkä tunne ei opeta. Olen oppinut, että jos autan ystäviä hädässä, he auttavat minua. Se on rakkauden osoittamista. Sellaista tehdään sydämen pohjasta.

3. On vaikeaa kertoa ihmisille, että rakastaa heitä. Jotkut pelkäävät sen kertomista paljonkin, vaikka ei sitä kannattaisi pelätä. Joskus rakkaus toki tuntuu myös pahalta. Siltä, että sydäntä särkee. Niin käy esimerkiksi, kun suree läheisten puolesta, jos joku itselle tärkeä ihminen on vaikeuksissa. Joskus jonkun on ollut vaikea ymmärtää, että rakastan häntä, ja sellainenkin tuntuu pahalta. Tunteita on vain kovin vaikea selittää. Ne ovat hämmentäviä .
 

mies poseeraa ruskeaa seinää vasten
Joshua David on oppinut, että jos auttaa ystävää hädässä, he auttavat myös häntä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!