Artikkelikuva
Kronos Quartet

Melodian koukerot kuin rukoukset

Vahdatin sisarusten viimeisin levy on suurmenestys, jossa persialainen runous löytää rinnalleen jousikvartetti Kronos Quartetin.

Levy. Mahsa Vahdat sai opiskella musiikkia Teheranin yliopistossa, mutta iranilaisena naisena hän ei saanut esiintyä kotimaassaan solistina. Ura on täytynyt luoda maailmalla, ja yksi musiikillinen koti onkin löytynyt Oslosta. Jakobin kulttuurikirkon suojissa Vahdat on levyttänyt useita albumeja. Niistä viimeisin on suurmenestys.

Levy sisältää Vahdatin sävellyksiä persialaisiin runoihin – Hafezin ja Rumin klassisiin teksteihin sekä nykyrunoilijoiden lyriikkaan. Ratkaisevan musiikillisen panoksen lisää amerikkalainen Kronos Quartet, maailman kenties arvostetuin jousikvartetti, laveeraamalla Mahsan ja hänen siskonsa Marjanin upeaa laulua syvyyksiin ja korkeuksiin.

Persialaiset sävelkulut leijailevat ihmeen suloisesti jousien päällä; melodian koukerot piirtyvät aikaan ja tilaan kuin rukouskutsut. Suurin osa kappaleista kulkee hapekkaassa rubatossa, mutta tarvittaessa Kronos rakentaa tukevan pulssin pizzicatolla ja koputuksilla. Kaipuuta ja kauneutta virtaava levy on yksi kuluvan vuoden parhaista. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!