Artikkelikuva
Työntekijöitä Egyptin Luxorissa vuonna 2015.

Työ ei tuo kaikille leipää pöytään

Kaikkialla maailmassa palkka ei riitä säälliseen elämään. Kaikkein köyhimmissä sekä alemman keskitulotason maissa jopa joka neljäs työssäkäyvä elää köyhyydessä eli joutuu selviämään alle 3,2 Yhdysvaltain dollarilla päivässä, kertoo Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuvuodesta julkaistu raportti. 

Erityisen vaikeaa palkalla toimeentulo on nuorille aikuisille. Viime vuonna köyhien ja alemman keskitulotason maiden 15–24-vuotiaista työntekijöistä kolmasosa oli köyhiä. Nuorten lisäksi palkkaköyhyys kasaantuu naisille. 

Palkkaköyhyyttä on saatu kitkettyä huomattavasti 25 viime vuoden aikana etenkin alemman keskitulotason maissa, mistä suuri osa on Kiinan nopean talouskasvun ansiosta.

Köyhimmissä maissa kehitys on hitaampaa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa työssäkäyvien köyhien lukumäärän ennustetaan nousevan 15 miljoonalla vuoteen 2023 mennessä, sillä kasvavalle väestölle ei ole pystytty luomaan kohtuullisesti palkattuja työpaikkoja.

Nykymenolla Agenda 2030 -tavoite köyhyyden poistamisesta sen kaikissa muodoissa jääkin saavuttamatta. 

Palkkaköyhien osuus työssäkäyvästä väestöstä vuonna 2018
Palkkaköyhien osuus työssäkäyvästä väestöstä vuonna 2018

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!