Artikkelikuva
Afrikannorsu on suurin maalla elävä nisäkäs. Norsun elinalue on kaventunut ja lajia elää luonnonvaraisena enää puoli miljoonaa yksilöä.

Norsu on jälleen riistaa Botswanassa

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Botswanassa asuu yli 130 000 elefanttia, kolmannes koko Afrikan luonnonvaraisista norsuista. Pian määrä alkaa laskea, sillä Botswana ilmoitti toukokuun lopussa sallivansa jälleen elefanttien metsästämisen. Pyyntilupia aiotaan myöntää vuosittain korkeintaan 400 norsulle.

Vuonna 2014 Botswanassa heräsi huoli eläinten määrän hupenemisesta, minkä seurauksena maan silloinen presidentti kielsi norsunmetsästyksen. Vuosien varrella kielto on kuitenkin herättänyt närää, sillä maaseudun pienviljelijät ovat valittaneet elefanttien tallovan heidän satonsa pilalle. Maan nykyinen presidentti Mokgweetsi Masisi perustelikin norsujen palauttamista riistaeläimiksi sillä, että kannan vahvistumisen myötä norsujen aiheuttamien tuhojen määrä on noussut.

Luonnonsuojelijat arvostelevat metsästyksen sallimisen olevan poliittinen veto, jolla Masisi vahvistaa kannatustaan maaseudulla. Botswanan hallitus osasi odottaa rajua kritiikkiä päätöksestään ja on uutistoimistojen mukaan palkannut yhdysvaltaisen PR-toimiston auttamaan norsunmetsästykseen liittyvässä julkisuudenhallinnassa. Sille lienee tarvetta, sillä maailman reaktio uhanalaisen lajin metsästyksen sallimiseen on ollut pöyristys.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!