Artikkelikuva

Kuninkaalliset tohvelit

Johannes Jauhiaisen ostamat marokkolaistohvelit huvittivat hänen paikallista ystäväänsä niin paljon, että niistä syntyi inspiraatio lempinimeen.

Tylsä kuin tapettiliisteri ja hajuton kuin lattiaharja. Näin moni ystäväni kuvaili Marokon pääkaupunkia Rabatia ennen matkaani. Rabatiin päästyäni kuitenkin vaikutuin vanhasta kaupungista.

Matkani ensimmäisenä päivänä päädyin ostamaan marokkolaiset tohvelit, babushit. Kauppias lupasi antaa minulle alennusta, jos ostaisin toisenkin tohveliparin. ”Ilahduta vaimoasi tai ystäviäsi”, hän sanoi – tietämättä ettei minulla ole vaimoa, saati tohveleista innostuvia ystäviä. Ostin vain yhden parin.

Laitettuani tohvelit jalkaan ajattelin kesää ja sunnuntai-iltapäivien pizzanhakureissuja shortseissa ja uusissa tohveleissani. Sitten koin vahingoniloa siitä, että sain istua tohvelit jalassa kuudentoista asteen lämmössä lipittäen minttuteetä samaan aikaan kun Suomea koetteli parinkymmenen asteen pakkanen. Mieluummin tohvelit jalassa kuin pipo päässä. 

Seuraavana päivänä tapasin marokkolaisen ystäväni. Tohvelini huvittivat häntä niin paljon, että hän antoi minulle marokkolaisen nimen: Younes Bennani. Bennani on Marokossa suuri suku, joilla on keskivertomarokkolaisia vaaleammat piirteet. Suvun kuuluisin jäsen on nykyisen kuninkaan vaimo, prinsessa Lalla. Onneksi kukaan ei kuitenkaan kohdellut minua kuninkaallisena – tohveleista huolimatta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!