Artikkelikuva
Iranilaiset lomanviettäjät kylpevät Pohjois-Iranin Babolsarissa Kaspianmeren rannalla.

Iranilaisilta puuttuu vapautta, mutta vapaapäiviä piisaa enemmän kuin missään muualla

Uskonto ja politiikka lyhentävät työviikkoja Iranissa. Iranilaiset saavat nauttia vapaapäivästä muun muassa öljyteollisuuden kansallistamisen vuosipäivän kunniaksi.

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta iranilaisilla on eniten vapaata maailmassa. Ei vapautta, ei tosiaankaan – kansalaisoikeuksien tila islamilaisessa tasavallassa on lohduton. Mutta vapaata, siis vapaa-aikaa, iranilaisilla on suhteellisen paljon.

Vapaapäivien vertailu eri maiden välillä ei ole helppoa. Huomioon on otettava sekä palkallisia lomia koskeva työlainsäädäntö että yleiset vapaapäivät.

Vapaapäivien määrä vaihtelee vuosittain, sillä tiettyyn päivämäärään sidottu juhlapyhä osuu yhtenä vuonna arkipäivään, toisena taas viikonloppuun.
Kaiken lisäksi juhlapyhiä voidaan siirrellä: Suomen 1970-luvun työnarkomaanisessa ilmapiirissä loppiainen ja helatorstai siirrettiin lauantaille. Ne palautettiin arkipyhiksi vuonna 1992.

Kun huomioidaan sekä vuosilomat että yleiset vapaapäivät, kärkeen nousee Iran. Iranin ohella vain Kambodžassa on yhtä paljon yleisiä vapaapäiviä, mutta Iranissa on sen lisäksi selvästi pidemmät lomat. Pelkkiä lomapäiviä vertailtaessa Iran häviää kuitenkin kirkkaasti Kuwaitille, jossa vuosilomaa pidennettiin äskettäin 35 päivään.

Vapaapäivät heijastelevat kunkin maan uskontoa, politiikkaa ja historiaa. Iranissa on paljon uskonnollisia juhlapyhiä: Muhammedin syntymäpäivä, Muhammedin kuolinpäivä, erinäisten imaamien muistopäivät, ramadanin päätöspäivä ja niin edelleen.

Myös politiikka on korostetusti esillä: kalenterissa on vapaata muun muassa islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä, vuoden 1963 kansannousun vuosipäivänä sekä Iranin öljyteollisuuden kansallistamisen vuosipäivänä.

Vuoden tärkein juhla on kuitenkin nowruz eli persialainen uusivuosi, jota vietetään kevätpäiväntasauksen aikaan. Sen historia ulottuu aikaan ennen islamilaisen tasavallan ja jopa ennen islamin syntyä. 

Nowruziin valmistaudutaan perusteellisella kevätsiivouksella. Juhlakausi kestää kaksi viikkoa, ja siihen sisältyy useampi vapaapäivä. Joulupukin kaltainen harmaapartainen Amu Nowruz tuo lapsille lahjoja. Kumppaninaan hänellä on punaisiin vaatteisiin pukeutunut nokinaamainen Haji Piruz, joka soittaa ja laulaa.

Myös nowruz on osittain politisoitu, sillä juhlapyhän aikaan Iranin johtajat pitävät tärkeitä puheita – aivan kuten Suomen presidentti uutenavuotena. Tämänvuotisissa puheissaan sekä presidentti Hasan Ruhani että hengellinen johtaja Ali Khamenei soimasivat länsimaita ja kehottivat iranilaisia yhtenäisyyteen. Juhlakautta varjostivat pahat tulvat, joissa menehtyi yli 40 ihmistä.

Maailman pisimmät vapaat
Maailman pisimmät vapaat

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!