Artikkelikuva
Gaye Su Akyol uskoo johdon­mukaisen unelmoinnin voimaan.

Turkkilaismuusikko Gaye Su Akyol haastaa pahuuden voimat unelmilla

Turkkilainen Gaye Su Akyol esiintyy sunnuntaina 26.5. klo 16 Maailma kylässä -festarin Savanni-lavalla.

”Johdonmukainen fantasia on realismia.” Siinäpä iskulause, jonka pohjimmaista merkitystä kelpaa pohtia tovi jos toinenkin. Pohtimisen tueksi voi kuunnella turkkilaisen Gaye Su Akyolin viime vuonna julkaistua levyä, joka kantaa samaa nimeä: İstikrarlı Hayal Hakikattir.

”Materialistinen maailmankuva jättää miltei kokonaan huomiotta sen valtavan voiman ja arvon, joka unelmilla on”, Akyol avaa kryptistä nimeä levyn julkaisutiedotteessa.

”Meidän on luotava vaihtoehtoinen todellisuus, jotta voimme haastaa järjestäytyneen pahan ja sen luoman kammottavan todellisuuden.”

Gaye Su Akyol varttui istanbulilaisessa taiteilijaperheessä. Hän opiskeli kulttuuriantropologiaa, mutta todellinen kutsumus löytyi taiteesta. Akyolin musiikissa kaikuvat niin turkkilainen perinnemusiikki, psykedeelinen rock kuin surffikitarat.

Samaa eklektistä otetta heijastelee myös levyn nimibiisistä julkaistu musiikkivideo. Siinä Gaye Su Akyol nähdään minibussin kuskina. Bussin koristeet ovat retrohenkisiä popkulttuurin ikoneita: He-Man, Star Trek, mutta myös turkkilaiset laulaja Zeki Müren ja näyttelijä Müjde Ar. Kyytiin nousee joukko ihmisiä, jotka tuntuvat olevan kuin Turkki pienoiskoossa. Duunareita ja hipstereitä, naisia huivit päässä tai ilman, transvestiitti…

”Levymme on unelma puhtaasta vapaudesta ja rohkeudesta olla itsensä. Toivon inspiroivani muita naisia ja ihmisiä tuottamaan ja vaatimaan omia unelmiaan. Tässä mielessä levy on äärimmäisen feministinen, vallankumouksellinen ja idealistinen.”

Gaye Su Akyol esiintyy sunnuntaina 26.5. klo 16 Maailma kylässä -festarin Savanni-lavalla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!