Artikkelikuva
Ilmansaasteet aiheuttavat jo nyt vuosittain yli seitsemän miljoonan ihmisen kuoleman.

Ilmastonmuutos tuhoaa myös terveyttä

WHO arvioi ilmansaasteiden olevan vuonna 2019 merkittävin kansanterveyttä uhkaava ympäristöriski.

Samat ihmisen toimet, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta, vaarantavat koko ihmiskunnan terveyden sekä suoraan että epäsuorasti, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Suorin syy-yhteys ilmastonmuutoksen ja terveyshaittojen välillä aiheutuu ilmansaasteista. Öljyn, turpeen, kivihiilen ja maakaasun käyttö on paitsi merkittävin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä, myös suurin hengitysilmaa heikentävä tekijä.

Mikrohiukkaset pääsevät ihmisen hengityselimiin ja verenkiertoon, joissa ne vaurioittavat keuhkoja, sydäntä ja aivoja. Jo nyt ilmansaasteista johtuvat syövät, aivohalvaukset ja sydän- ja keuhkosairaudet tappavat vuosittain yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

Ilmastonmuutoksen epäsuorat terveysvaikutukset voivat WHO:n mukaan johtaa vuosina 2030–2050 vuosittain 250 000 ihmisen kuolemaan. Syynä ovat helleaaltojen ja muiden luonnonkatastrofien yleistyminen. Kuivuus taas johtaa ruokapulaan ja aliravitsemukseen, puhtaan veden puute ripuliin. WHO ennustaa myös malarian ja dengue-kuumeen yleistyvän.

Oma lukunsa ovat psykosomaattiset oireet: kulttuurin tuhoutumisesta tai ilmastopakolaisuudesta aiheutuva trauma voi aiheuttaa elinikäisiä oireita.