Artikkelikuva
Satakunnan Rauhanpuolustajien rauhanpanssari sai ansaittua huomiota Porin SuomiAreenan avajaisissa heinäkuussa 2018. Rauhanpanssarin ohjaimissa oli Tapio Solala.

Rauhan edunvalvoja haluaa, että kaikki eläisivät ihmisiksi

Suomen Rauhanpuolustajat uskoo, että maailmanrauha saavutetaan pitämällä heikompien puolta.

”Rauhan edunvalvonta” on sanapari, joka kuvaa parhaiten Suomen Rauhanpuolustajien toimintaa.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä järjestö on käynyt läpi huiman muodonmuutoksen. Työväenliikkeen piirissä toimivasta solidaarisuuskerhosta kehittyi 1980-luvulle tultaessa toimija, joka tuki Suomen silloista ulkopolitiikkaa. Nykyinen toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro luonnehtii järjestöä itsensä näköiseksi kriittiseksi rauhanrakentajaksi.

Kannanottojen ja poliittisen vaikuttamistyön lisäksi järjestö harjoittaa pienimuotoista avustustoimintaa esimerkiksi Itä-Ukrainan siviiliväestölle rintamalinjan molemmilla puolilla. Kansainvälinen solidaarisuus on ollut Rauhanpuolustajien toiminnan keskiössä alusta saakka. 1980-luvulla se ilmeni Etelä-Afrikan apartheidiä vastustaneen ANC-puolueen tukemisena.

”Nykyisin Rauhanpuolustajat ovat ainoita Suomessa, jotka pitävät hanakasti esillä Afrikan viimeisen siirtomaan Länsi-Saharan oikeuksia niin Euroopan unionissa kuin kotimaassa”, Matinpuro sanoo.

Entä miten maailmanrauha järjestön mielestä saavutettaisiin? Matinpuron mukaan avainasemassa ovat yksilöiden ja poliitikkojen vastuunkanto.

”Oma asemamme kehittyneessä maassa, jossa on sananvapaus, velvoittaa pitämään heikompien puolta.

Katso, järjestö -palstalla esitellään Fingon jäsenjärjestöjä.

Suomen Rauhanpuolustajat

Perustettu 1949 toimimaan ­rauhan, aseistariisunnan, suvaitsevaisuuden ja ihmis­oikeuksien puolesta sekä maailmanlaajuisen tasa-arvon puolustajaksi.

Motto: ”Ollaan ihmisiksi.”

Järjestön voi lakkauttaa, kun me kaikki pallontallaajat osaamme olla ihmisiksi.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!