Artikkelikuva
Intiassa pojan syntymä tuo perheelleen suurta kunniaa

Missä ovat Intian naiset?

Intialaisissa perheissä poikalapsi on yhä tyttölasta toivotumpi. Sukupuoleen perustuvat abortit näkyvät myös tilastoissa.

Yli 63 miljoonaa naista on tilastollisesti ”kateissa” Intiassa, paljastaa valtion vuosittainen taloustutkimus. Asiantuntijoiden mukaan Intiassa on siis 63 miljoonaa naista vähemmän kuin maassa kaiken järjen mukaan pitäisi olla.

Miesten ja naisten vääristynyt jakautuma selittyy tutkimuksen mukaan muun muassa sukupuoleen perustuvilla aborteilla. Intiassa valitettavan monet haluavat keskeyttää raskauden, jos tiedossa on tyttövauva. Myös poikien parempi ravitsemus ja terveydenhuolto ovat osasyy ongelmaan.

Ilmiöllä on kulttuurinen tausta. Intiassa pojan syntymä tuo perheelleen suurta kunniaa, kun taas tytön syntymä voidaan nähdä häpeällisenä. Monet naiset kokevatkin kovia paineita saada poikalapsia. Ongelmaan liittyy myös suuret myötäjäiset, joita vanhemmat joutuvat usein tyttäristään maksamaan.

Tutkimuksessa arvioitiin myös, että yli 21 miljoonaa tyttölasta ei koeta halutuiksi heidän omissa perheissään. Kiinnostava havainto on sekin, että vaikka vauraus maassa kasvaa, ei se vähennä perheiden mieltymyksiä suosia poikalapsia.

”Tämä sukupuoleen liittyvä haaste on hyvin vanha, jopa tuhannen vuoden takainen”, tutkimuksen tekijä Arvind Subramanian toteaa The Guardianin mukaan.

Tutkijan mielestä intialaisen yhteiskunnan olisikin viimein alettava kunnolla haastamaan poikien suosimisen kulttuuria. Centre for Global Development -ajatushautomon tutkija Justin Sandefur on blogissaan samoilla linjoilla. Hänen mielestään poliitikoilla on iso vastuu:

”Mieltymyksiä voidaan muuttaa, ja silloinkin kun niitä ei voida, patriarkaalisia ajatuksia suosivat vastaavat silti erilaisiin kannustimiin. Poliittisten päättäjien on tarjottava heille parempia kannustimia.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!