Artikkelikuva

Untuvatakki on ankan painajainen

Takinvuoriin tarvittavan untuvan kerääminen tuottaa ankoille suunnatonta kipua.

Untuva on ankan oma ase kylmyyttä vastaan. Pehmeä ja haituvainen höyhenkerros toimii lämmöneristeenä vesilinnun ihon ja päällimmäisten, kovempien höyhenien välissä.  

Ihmisiholtakin pakkanen pysyy loitolla, kun ylle vetäisee myös muotinäytösten catwalkeilta tutun vaatteen.

Lämmön varjopuoli kuitenkin on, että untuvan matka takinvuoriin tuottaa eläimille suunnatonta kipua.

”Monella kuluttajalla on selvä käsitys turkistuotannon eläimille aiheuttamasta kärsimyksestä, mutta ei tietoa untuvantuotannon julmuudesta”, sanoo Yvonne Taylor eläinsuojelujärjestöstä PETAsta The Guardianille. 

PETAn mukaan 80 prosenttia maailman untuvasta tulee Kiinasta. Suurin osa on peräisin ankasta, joka on osa kiinalaista ruokaympyrää.  Untuvaa saadaankin lihantuotannon – jossa on omat eettiset ongelmansa – sivutuotteena, mutta merkittävä määrä kynitään eläviltä ankoilta. Niitä ei puuduteta toimenpidettä varten ja usein eläimet ovat kovakouraisen kynimisen jäljiltä vereslihalla. Kynintä toistetaan kuuden viikon välein.

Miten siis pysyä lämpimänä ilman ankkojen kärsimystä?

Untuvalle on luotu vastuullisuuden takaava RSC-sertifikaatti, mutta PETA on raportoinut myös sen saaneiden tuottajien kaltoinkohdelleen ankkoja.

Eläintenystävän ykkösvalinta on jokin muu takintäyte.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!