Artikkelikuva

Heimopäähineestä opiskelijabileiden asusteeksi

Ecuadorilaiseen pikkukylään maan pääkaupungin Quiton ulkopuolella on ilmestynyt labyrinttia muistuttava markkina-alue. Toisissaan kiinni olevat kojut muodostavat kapeita kujia. Pöydät ovat pullollaan värikkäitä paitoja, ponchoja ja monenlaista rihkamaa. Yhdessä kojussa nainen myy kasvot peittäviä virkattuja päähineitä. Niiden väriloisto sumentaa harkintakykyni ja päädyn ostamaan yhden. Päähineen kaveriksi ostan myös alpakkaponchon.

Suomeen palattuani mietin, mikä ihme tämän päähineen merkitys on ecuadorilaisessa kulttuurissa? Jälkikäteen tiedonhaku osoittautuu hankalaksi, joten jään ystävän huhujen varaan: päähineitä ilmeisesti käytetään heimojen juhlissa tai uskonnollisten riittien asusteena. Suomessakin päähine löysi merkityksensä juhlista – opiskelijabileistä. Sen esiin kaivaessani muistan ilolla tuon kapean markkinakujan ja ecuadorilaisen ystäväni.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!