Artikkelikuva
Onko sinulla erikoinen matkamuisto? Lähetä kuva ja tarinasi osoitteeseen anni.valtonen@maailmankuvalehti.fingo.fi

Vitriinien juhlivat luurangot

Kuolleiden päivän luurangot muistuttavat siitä, että juhlat jatkuvat meidän mentyäkin.

Jokainen, joka on päätynyt Meksikoon marraskuun alussa, on törmännyt paikalliseen juhlapyhään, kuolleiden päivään.

Día de muertos -juhlaa vietetään virallisesti 2. marraskuuta. Silloin meksikolaiset kokoontuvat hautausmaille ja kotialttareiden äärelle muistelemaan edesmenneitä läheisiään.

Yksi näkyvimmistä kuolleiden päivän juhlan elementeistä ovat luurangot ja pääkallot. Ne koristavat joka paikkaa, ja niitä valmistetaan syötäväksi. Karnevalistinen katsantokanta kuolemaan saattaa ensin tuntua vieraalta, mutta hyvin nopeasti siihen suhtautuu jo tyynesti.

Ajatus reippaasta käden paiskaamisesta kuoleman kanssa vapauttaa ja on hieno kontrasti Pohjolan pönötykselle ja juhlallisuudelle kuoleman edessä.

Erityisen vaikutuksen tekee ajatus, että edesmenneelle omaiselle tuunatulle kotialttarille laitetaan paitsi perinteinen kuolleiden leipä myös asioita ja esineitä, joista vainaja on eläessään pitänyt. Olipa se sitten rommi, ruusut tai jalkapallo.

Nämä pienet vitriiniin tungetut luurangot muistuttavat itseäni myös siitä, että juhlat jatkuvat meidän mentyäkin.

Ja me, jotka vielä tätä elämää juhlimme, muistamme, että jokainen saamamme elinpäivä on lahja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!