Artikkelikuva

Teollinen kalastus aiheuttaa valtavan globaalin jalanjäljen

Tutkimuksen mukaan teollista kalastusta tapahtuu jo yli puolella maapallon valtamerialueista. Kalastuksen globaalia jalanjälkeä ei ymmärretä riittävän hyvin.

Maailmanpankki selvittää tuoreessa julkaisussaan The 2018 Atlas of Sustainable Development Goals maapallomme edistystä kestävän kehityksen tavoitteiden suhteen. Raporttiin on kerätty dataa myös Global Fishing Watchin uraauurtavasta tutkimuksesta, joka julkaistiin tänä vuonna Science-tiedelehdessä.

Kestävän kehityksen tavoite numero 14 liittyy merten tarjoamien luonnonvarojen kestävään käyttöön. Global Fishing Watch kartoittikin yli 70 000 teollisen kalastusaluksen liikkeitä vuosien 2012 ja 2016 välillä.

Tulokset olivat pysäyttäviä: teollista kalastusta tapahtuu yli puolella maapallon valtamerialueista. Alue on neljä kertaa suurempi, kuin mitä maanviljelys vie tällä hetkellä maapallon maapinta-alasta.

Tutkijat havaitsivat, että vaikka kalastus on yksi laajimmista toimista, joita ihminen harjoittaa luonnonvarojen keräämiseksi, sen globaalia jalanjälkeä ymmärretään varsin huonosti. Sitä ei ole aiemmin edes kunnolla mitattu. Työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi – ja etenkin merten suojelemiseksi – riittää siis vielä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!