Artikkelikuva
Kiinalaiset uskovat aasinnahasta tehtävän ejiaon tepsivän lähes joka vaivaan. Antiikin ajoista asti tunnettu ihmelääke on nyt suositumpaa kuin koskaan.

Ihmelääkkeen himo uhkaa aaseja

Kiinalaiset uskovat aasinnahasta tehtävän ejiaon tepsivän lähes joka vaivaan. Antiikin ajoista asti tunnettu ihmelääke on nyt suositumpaa kuin koskaan.

Sitkeä ja vaatimattomissa oloissa pärjäävä aasi on monen kehitysmaan kotitalouden kantava voima – sen selässä kulkevat isot ja pienet kuormat.

Nyt maailman aasit ovat uudenlaisen uhan alla, sillä Kiinassa tuhansia vuosia käytetyn, aasinnahasta valmistettavan ejiao-liivatteen kysyntä on noussut ennennäkemättömälle tasolle. Kasvava keskiluokka himoitsee ejiaosta valmistettuja luontaislääkkeitä ja terveysruokia, joiden uskotaan tepsivän lähes joka vaivaan.

Vuosien 1990 ja 2016 välillä Kiinan oma aasikanta hupeni 11 miljoonasta viiteen, kirjoittaa The Economist. Myös naapurimaassa Kirgisiassa aasien määrä putosi Kiinan viennin vuoksi viidenneksellä vuosien 2015 ja 2016 aikana, ja ejiaon kysyntä on verottanut jopa Brasilian ja Kolumbian aasipopulaatioita.

Tällä hetkellä Kiina ostaa aaseja pääosin Afrikasta. Siellä useampi valtio on jo ehtinyt kieltää aasien viemisen Kiinaan, mutta esimerkiksi Keniassa aasien hinta nousi viime vuonna puolessa vuodessa 325 prosentilla kasvaneen kysynnän vuoksi. Tämä taas on johtanut The Economistin mukaan uusiin ongelmiin: moni haluaa päästä osingolle aasien arvonnoususta ja niinpä eläimiä on alkanut kadota pihoilta varkaiden matkaan.

Kiinaa tämä ei hetkauta: alkuvuodesta se laski aasinnahan tuontitullit alle puoleen entisestä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!