Artikkelikuva
Compañia Rafaela Carrascon teos Nacida sombra käsittelee ihmisyyden peruskysymyksiä: yksinäisyyttä

Flamencofestivaali täytti 20 vuotta

Pääesiintyjänä oli tanssija-koreografi Rafaela Carrasco kahdeksanhenkisen ryhmänsä kanssa.

Suomessa 1990-luvun aikana kiihtyneen flamencobuumin hedelmänä käynnistetty Helsingin flamencofestivaali juhli helmikuussa 20-vuotista taivaltaan 3.11.2. Sen pääesiintyjäksi saapui tanssija-koreografi Rafaela Carrasco kahdeksanhenkisen ryhmänsä kanssa.

Sevillalalaissyntyinen Carrasco, 45, on yksi flamencon uuden sukupolven merkittävimpiä taiteilijoita ja uudistajia.

Pohjoismaisen ensi-iltansa saanut Nacida sombra -teos käsittelee ihmisyyden peruskysymyksiä: yksinäisyyttä, ihmissuhteiden haasteita sekä yksilön vapauden problematiikkaa. Teoksen dramaturgiaa on rakennettu neljän espanjalaisen naiskirjailijan äänen avulla.

Suomalaisiakin flamencotanssijoita niin Suomessa kuin Espanjassa opettanut Carrasco aloitti opettamisen jo 12-vuotiaana maksaakseen omat tanssiopintonsa. Myös tällä festivaalilla hän piti oman tanssikurssinsa. Merkittäviä koreografiapalkintoja voittanut Carrasco johti Ballet Flamenco de Andalucía -ryhmää vuosina 19931996 ennen muuttoaan Madridiin.

Helsingin festivaalin 20-vuotisjuhlien teema oli osana laajempaa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta, joka kulkee nimellä European Heritage: The Art of Sharing.

Festivaalin ohjelmisto kurkotti kohti kulttuuriperinnön lähteitä paitsi juhlistamalla flamencon kulttuuriperintöä, myös tuomalla pohjoismaista näkökulmaa flamencon tekemiseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!