Artikkelikuva
Paratiisin paperit paljasti hämäryyksiä myös U2-yhtyeen keulakuvan liettualaisbisneksissä.

Ei näin, Bono! Verosotkut jälleen esillä

Valitettavasti ei ole ensimmäinen kerta, kun hyväntekeväisyyskampanjoistaan tunnetun Bonon veronmaksuhalut on kyseenalaistettu.

Viime vuoden lopulla uusi kansainvälinen veroparatiisivuoto eli Paratiisin paperit paljasti jälleen veronvälttelyä ympäri maailmaa. Samalla moni sai hieraista silmiään, sillä epäiltyjen verokeplottelijoiden joukossa oli myös pitkäaikaisesta hyväntekeväisyystyöstään tunnettu U2-yhtyeen keulakuva Bono, oikealta nimeltään Paul Hewson.

Laulajan osin omistamaa maltalaisyhtiötä tutkitaan verolainsäädännön rikkomisesta Liettuassa, kirjoittavat muun muassa brittiläinen The Guardian ja Yle. Yhtiö osti maasta ostoskeskuksen vuonna 2007, mutta se ei ole maksanut voitoistaan veroja sitten vuoden 2011. Ilmeisesti veronmaksua kierrettiin matalasta verotuksestaan tunnetun Maltan kautta.

Kehitysyhteistyössä on jo pitkään ymmärretty kansainvälisen vero-oikeudenmukaisuuden merkitys köyhyyden vastaisessa kamppailussa, sillä suuryritysten verovälttelyn vuoksi kehitysmaista virtaa valtavasti pääomia rikkaisiin maihin. Bono on kertonut ottavansa syytökset vakavasti, onhan hän itsekin kampanjoinut samaisten aiheiden parissa.

Valitettavasti ei ole ensimmäinen kerta, kun Bonon veronmaksuhalut on kyseenalaistettu. U2:n päätös siirtää yhtyeen toiminta Hollantiin veroetujen toivossa synnytti protesteja jo vuonna 2011.

Fanien viesti kylteissä oli jo tuolloin selvä: ”U Pay Tax 2”, eli veronmaksu kuuluu teillekin!