Artikkelikuva

Ikää lisää!

Globaali eliniänodote kasvoi viidellä vuodella 15 vuodessa.

Tilastokeskus julkaisi vastikään tuoreet eliniänodotteet, jotka olivat Suomessa vuonna 2016 pojille 78,4 vuotta ja tytöille 84,1 vuotta. Vuoteen 2015 verrattuna poikien elinajanodote lyheni 0,1 vuodella ja tyttöjen pysyi samana.

Suomalaiset elävät siis keskimäärin jo varsin kypsään ikään, mutta vastaavat luvut maailmalla eivät ole yhtä hohdokkaita. Kun katsotaan Maailmanpankin vuoden 2015 lukuja, Afganistanissa syntyneiden tyttöjen eliniänodote oli 65 ja poikien 62 vuotta. Keski-Afrikan tasavallassa vastaavat luvut olivat tytöille 53 ja pojille vain 50 vuotta.

Joissakin maissa porskutetaan Suomen ohi. Singaporessa tyttöjen elinajanodote oli 85 ja Espanjassa 86 vuotta, poikien puolestaan ensimmäisessä 80 ja jälkimmäisessä 81.

Maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan keskimääräinen eliniänodote globaalisti on 71,4 vuotta. Kyseinen globaali keskiarvo kasvoi viidellä vuodella vuosien 2000 ja 2015 välillä, mikä kuvaa vauhdikkainta kasvua sitten 1960-luvun. Siispä ainakin tässä tilastossa maailma tuntuu tallaavan oikeaan suuntaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!