Artikkelikuva

Tällaisia ovat rikkaiden ja köyhien jakamispalvelut

Jakamistalous kasvaa. Suomalaisille tuttuja sovelluksia ovat majoitus­palvelu Airbnb ja ristiriitaista julkisuutta saanut kyytipalvelu Uber. Maailman Kuvalehti selvitti, millaisia vastaavia palveluita on tarjolla rikkaille tai ­vaatimattomilla tuloilla eläville.

RIKKAAT

Suihkukone

Kiire rannalle? Yhdysvaltain viidenneksi suurin lentoyhtiö koneiden määrässä laskettuna on NetJets, joka kuljettaa osaomistajiaan vaivattomasti vaikkapa lomahuviloille. Jäsen saa vaikkapa parisataa lentotuntia vuodessa. NetJets on vain yksi yhtiö, joka tarjoaa ”suihkukone-uber”-palveluja.

Jahti

Tekee mieli samppanjaa jahdilla, mutta oma on jumissa Karibialla? Esimerkiksi SeaNet ja SmartYacht tarjoavat asiakkailleen kätevää luksusveneiden jakamista. Ympäri maailman vastaavaa palvelua tarjoaa GetMyBoat.

Kopteri lähimatkailuun

Ruuhkat voivat käydä ahdistaviksi Manhattanilla. HeliFlite tarjoaakin saaren sisäisiä kopterikyytejä parin päivän varoitusajalla. Blade kuljettaa viikonlopuksi Hamptonsin huviloille ja vähät välittää siitä, että Brooklyn Heightsin nimbyt valittavat metelistä.

Hevosten airbnb

Arvohevoset pitäisi saada kisoihin, mutta missä ne voivat yöpyä? Ennen kisapaikat huolehtivat palveluista, mutta nyt markkinoilla on Staller, joka kutsuu itseään hevosten airbnb:ksi.

Muodin aallon harjalla

Ei mitään päälle pantavaa? Ei hätää, asut ja asusteet parhailta suunnittelijoilta saa nyt myös vuokralle. Jos vaikka Pariisin-viikonloppu yllätti, etkä ehtinyt saada kenkiin sopivaa laukkua, onnistuu se esimerkiksi Rent the Runway -applikaatiolla. Kuriiri tuo kledjut sviittiin kuin sviittiin.

Turvallisin tupa

Kuumottaako Koreoiden jännittynyt tilanne, tärisetkö terrorismin pelossa? Terra Vivos (kuvassa) ja muutama muu tarjoavat nyt siivua yksityisestä pommisuojasta, johon voi luikkia erittäin pahan päivän sattuessa.

KÖYHÄT

Saanko työtä?

Lisätienestiä vailla? Epämuodolliset hanttihommat ovat olleet arkea köyhässä maailmassa aina, mutta uusi teknologia auttaa. Etelä-Afrikassa esimerkiksi SweepSouth tarjoaa siivoushommia joutilaille. Myös koulutetumpi väki huomioidaan: suomalaislähtöinen Fuzu pyrkii yhdistämään osaavan työvoiman ja Afrikan yritykset.

Lainaa tosi tarpeeseen

Kova tarve fygylle, mutta rahapussi suhisee tyhjyyttään? M-Pepea auttaa, jos satut olemaan Keniassa. Sen avulla saa pikavipin, joka voi olla maksimissaan viidesosa palkasta. Maksuaikaa on kuukausi ja korkoa joutuu pulittamaan kymmenen prosenttia.

Turvallinen mopokyyti ja lainafillari

Autokyyti liian kallis ja ruuhkat ahdistavat? Niinhän se tapaa monessa maassa olla. Jos hengaat Ruandassa, tartu SafeMotos-tarjoukseen, jonka myyntivaltti on se, että ohjelmisto seuraa myös ajon turvallisuutta, esimerkiksi hurjastelua. Kiinassa taas on lukuisia yksityisiä firmoja, joiden appin kautta saat käyttöösi yhteisomisteisen fillarin.

Patteri, pallo ja sateenvarjo

Sataa ja akkukin loppu? Jos tallustelet Kiinassa, jakamistalous auttaa. Ainakin Xiaodian (kuvassa), Hidian ja Feichangdian tarjoavat lainaksi varavirtalähteitä kännyköihin. Molisan taas vuokraa sateenvarjoja kaupunkifillarien tapaan, GanPai taas koripalloja niihin hetkiin, kun täytyy päästä donkkailemaan.

Yhteinen wifi

Nettiin on päästävä, mutta kaikki langattomat vaativat salasanan. Eteläafrikkalaiset ovat kehitelleet verkoston nimeltä Fon, jonka jäsenet avaavat kotinsa laajakaistan toisille. Näin voi itsekin päästä kulkiessaan toisen verkkoon ilman nettilaskuja. Sama idea on MeshPointilla, joka Unicefin tuella on tarjonnut wifi-palveluja pakolaisille raskaalla reissulla halki Euroopan.

Kyyti ja puheaikaa

Liikkeelle olisi päästävä, ja puheaika taas loppu? Keniassa näiden yhdistäminen onnistuu kätevästi Little Cabsilla, jossa ajaessa saat ladattua luuriin puheaikaa alennuksella.

Traktori kaverille

Pelto kesannolla eikä rahaa kyntää sitä? Intiassa 60 prosenttia maaseutuväestöstä on liian pennitöntä hankkiakseen laitteita peltotöiden tueksi. FarMartin kännykkäsovelluksen kautta saa halvalla käyttää naapurin tai kaverin maatalouskojeita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!