Artikkelikuva
Luulitko

Fiksu korppi suunnittelee tulevaa

Tuore tutkimus täydentää tietoa korpin älykkyydestä.

Aiemmin tulevaisuuden suunnittelun on katsottu olevan vain ihmisille ja apinoille ominainen kyky. Esimerkiksi Lontoossa vieraillut tietää, että matkalle kannattaa pakata sateenvarjo, vaikka sadetta ei olisikaan luvassa. Tämä siitäkin huolimatta, että ison sateenvarjon raahaaminen voi olla hankalaa.

Nyt ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että myös korpilla on kyky hahmottaa tulevaa ja jopa toimia sen mukaisesti. Tulokset julkaistiin vastikään Science-tiedejulkaisussa. Korppien älykkyydestä on ollut jo pitkään tarjolla tieteellistä näyttöä, mutta Lundin yliopiston tuoreet tutkimustulokset syventävät entisestään tietoja varislintujen nokkeluudesta.

Tutkijat testasivat viittä korppiyksilöä erilaisilla tehtävillä, joissa käytettiin erilaisia apuvälineitä, kuten kiviä ja herkkupalkkioita. Korpit oppivat esimerkiksi laittamaan talteen tietyn apuvälineen, jolla ne uskoivat saavansa myöhemmin palkkion. Korpit olivat myös niin fiksuja, että ne ohittivat palkkion, jos ne uskoivat tietävänsä, että myöhemmin tarjolla olisi vieläkin parempi palkkio.

Kiinnostavaa on, että vaikka tutkimustieto onkin tuoretta, korpit on jo pitkään yhdistetty historian saatossa kaukokatseisuuden kykyyn. Kreikkalaisessa mytologiassa ne on liitetty profetian jumalaan, ja Game of Thrones -hittisarjassa kolmisilmäinen korppi esiintyy tulevaisuuden näyissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!