Artikkelikuva

Kuka käyttää eniten rahaa terveydenhuoltoon?

Suomessa terveydenhuoltoon menee reilusti maailman keskiarvoa enemmän rahaa.

Yhtä kansalaista kohti eniten dollareita terveydenhuoltoon käyttää Yhdysvallat, eli 9237 dollaria vuodessa. Vähiten puolestaan käyttää sisällissodan runtelema Somalia – vain 33 dollaria vuodessa. Suomen vastaava luku on 3935 dollaria.

Luvut ovat peräisin vuodelta 2014 ja ne ovat osa isompaa tutkimusta, joka julkaistiin huhtikuussa The Lancet -lääketieteen julkaisussa. Tutkimuksen on toteuttanut Global Burden of Disease Health Financing Collaborator -verkosto.

Tutkimuksessa tarkasteltiin terveydenhuoltoon käytettyjä varoja 184 maassa. Keskimäärin kaikissa näissä maissa rahaa käytettiin 1279 dollaria kansalaista kohti.

Selvää on, että rikkaat maat käyttävät enemmän terveydenhuoltoon kuin köyhät maat, mutta on köyhienkin kesken eroa. Somaliaan verrattuna Ugandassa satsattiin terveydenhuoltoon yli kymmenkertaisesti eli 347 dollaria. Korkean tulotason maista vähiten puolestaan käytti Seychellit, 853 dollaria.

Tiedemiehet muistuttavat, että terveydenhuoltoon laitetut pennoset eivät kuitenkaan suoraan johda terveydenhuollon parantuneeseen tasoon.