Artikkelikuva
Luonto tulee kaupunkiin. Mustikkamätäs-installaatiossa luonnon äärelle pääsevät myös ne vanhukset

Mustikoita mummoille

Liikutettavat installaatiot piristävät vanhusten arkea.

Kaupungistuminen ja urbaani ahtaus vievät tilaa luonnolta. Mutta miksi luontoa ei voitaisi siirtää takaisin urbaanin viidakon keskelle

Tähän kysymykseen tarttui arkkitehti Juho Manka. Hänen Nature Cots – Siirrettävät luontolaitteet -projektinsa idea on tuoda pieniä siirrettäviä luontoinstallaatioita urbaaniin maisemaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikutettavat kasvipuutarhat tai vaikkapa vihreät ekoseinät rakennustyömaille.

Osana Mankan hanketta on Mustikkamätäs-installaatio, joka toteutetaan Kangasalalla sijaitsevan Maijalan palvelukeskuksessa. Mankan Marjut-vaimo sai idean projektille pohtiessaan, mitä kaikkea liikutettava installaatio voisi olla.

Mustikkamätäs-installaatiossa luontokokemuksen äärelle pääsevät myös ne vanhukset, jotka eivät enää kykene metsäretkelle.

Projektissa istutetaan keväällä mustikkapensaita ja kukkia vanhainkodin pihaan. Kesän aikana pensaita kastellaan ja syksyllä vanhukset pääsevät poimimaan mustikat. Laatikoita voidaan myös siirtää sisätiloihin, jotta kaikki laitoksen vanhukset pääsevät nauttimaan niistä. Pensaat jätetään syksyksi poiminnan jälkeen piristämään vanhusten arkea.

Pelkän piristämisen lisäksi projektilla on muitakin positiivisia vaikutuksia.

”Myös aistipuoli on tärkeä. Monia aisteja stimuloivalla toiminnalla on todettu olevan hyödyllisiä vaikutuksia vanhusten hyvinvointiin ja esimerkiksi muistin ylläpitoon”, Juho Manka sanoo.