Artikkelikuva
Micha Narberhaus haastaa järjestöjä luomaan uusia tapoja muuttaa maailmaa.

Ajattelun haastaja

Micha Narberhaus tuo ihmiset yhteen ratkaistakseen maailman isot ongelmat.

”Maailma on menossa monella mittarilla huonoon suuntaan”, Micha Narberhaus sanoo.

Tutkijoista ja järjestöistä koostuvan Smart CSOs Lab -verkoston perustajan Narberhausin mielestä maailmanlaajuiset ongelmat pahentuvat koko ajan eikä niitä voida ratkaista nykyisin keinoin.

”Järjestötkin keskittyvät liikaa oireisiin eivätkä niiden taustalla vaikuttaviin syihin”, Narberhaus sanoo.

Ongelmia ei voida sulloa omiin siiloihinsa ja yrittää ratkaista niitä erillään toisistaan, koska kaikki on yhteydessä kaikkeen.

Maailman ongelmien takana on hänestä se, että tavoitellaan jatkuvaa talouskasvua. Hänestä pitäisi ajatella isommin.

”Nykyisiä järjestelmiä voidaan muuttaa. Talouskasvu ei voi olla tavoite, sillä talouden tehtävä on palvella ihmisiä.”

 

Narberhaus opiskeli taloutta ja kauppatieteitä, ja teki valmistuttuaan töitä yrityksissä. Hän ei kuitenkaan saanut työstään sitä, mitä halusi.

”Työni eivät innostaneet minua tippaakaan.”

Narberhausin vuonna 2011 perustaman Smart CSOs Lab -verkoston tavoitteena on tehdä järjestöistä fiksumpia ja haastaa ne ajattelemaan suurempia unelmia.

Narberhausin mielestä on riski, että järjestöt tavoittelevat pikavoittoja tunteisiin vetoavalla varainkeruulla. Hyvänkin asian puolesta järjestetty kampanja voi vahvistaa vääriä mielikuvia, vaikkapa kuluttamiseen perustuvaa elämäntapaa – ja tehdä ongelmien ratkaisemisesta vaikeampaa.

”On oleellista miettiä, minkälaisiin arvoihin järjestöt vetoavat”, Narberhaus sanoo.

Narberhausin mukaan järjestöillä olisi keinoja muuttaa maailmaa, jos ne keskittyisivät oikeisiin asioihin. Kansalaisyhteiskunnan tehtävä on esittää kysymyksiä ja luoda tilaa keskustelulle. Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole.

”Ihmisten innostaminen ja yhdistäminen ja muutoksen saaminen aikaan sen avulla on järjestöjen vahvuus.”

”Edessäni istuu mies, joka on selvästi löytänyt oman intohimonsa. Innostus ja toiveikkuus tarttuvat – ja sitä todella tarvitaan.” – Iina Leppäaho

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!