Näkökulmat

Trumpin ajan normaali

Yhdysvaltojen tulevaisuus riippuu "tolkun ihmisistä", kirjoittaa Aaro Rytkönen.

Saavuin Yhdysvaltoihin kolme viikkoa presidentti Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Vietän kevään itärannikolla valmistautuen uusiin työtehtäviini. Saan kevään aikana todistaa aitiopaikalta kahdeksaakymmentä prosenttia presidentin ensimmäisestä sadasta päivästä. Sadasta päivästä, jotka perinteisesti määrittävät, mihin suuntaan johtaja aikoo joukkojaan viedä.

Ensimmäisen Yhdysvalloissa viettämäni viikon aikana presidentti Trump on ehtinyt herättää huomiota useampaan otteeseen. Erityisesti hänen helmikuun puolivälissä pitämänsä lehdistötilaisuus oli kaikkien huulilla seuraavina päivinä. Tämä lehdistötilaisuus oli virassa olevan presidentin ensimmäinen ja kesti seitsemänkymmentäseitsemän minuuttia. Se osoitti presidentti Trumpin ajavan omaa linjaansa virassa ollessaan yhtä vahvasti kuin mitä hän oli ajanut sitä kampanjansa aikana.

Vaikka sisällöstä oli paljon eriäviä mielipiteitä, kaikki merkittävät uutiskanavat olivat yhtä mieltä presidentin läpinäkyvyydestä. Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, mitä hän edustaa ja miten hän asiat esittää. Hän ei yritä olla mitään muuta kuin mitä hän on.

 

Eräs nimettömänä pysyttelevä republikaanilähde teki CNN:ssä tilanteesta seuraavat johtopäätökset: ”Me vain yritetään selvitä tästä p**kasta. Ihmiset, jotka rakastavat häntä, rakastavat entistä enemmän. Ja ihmiset, jotka vihaavat häntä, vihaavat entistä enemmän. Ja ihmiset siinä jossain välillä – he ovat vähän niinkuin me täällä kongressissa – ajattelevat, että tämä on nyt sitten se uusi normaali. Tämä p**ka nyt sitten vain tapahtuu. En tiedä, miten muuten tästä voisi selvitä.”

Uusi normaali. Sitä tämä juuri on. Vaihtoehtoisten totuuksien uusi normaali. On huomionarvoista, että presidentin omasta puolueesta tuleva lakiensäätäjä lähtee siitä, että tämä nyt vain tarvitsee kestää. Että tämä on se uusi normaali, jonka kanssa tulee elää.

Trump luottaa kannattajiinsa. ”Ihmiset, jotka rakastavat häntä, rakastavat entistä enemmän”, totesi republikaani­edustaja. Trump syyttää mediaa vääristelystä ja haluaa puhua suoraan ihmisille. Ihmisille, jotka uskovat häntä sanoo hän mitä tahansa.

 

Tästä on kaksi vaihtoehtoista tietä eteenpäin.

Republikaaniedustajan kuvaamat ”välissä olevat” ihmiset ovat aitiopaikalla. Nämä ihmiset ovat sukua suomalaisille ”tolkun ihmisille”. Kaikki riippuu heistä. Ovatko he valmiita kuuntelemaan muitakin kuin presidentti Trumpia? Ovatko he tarpeeksi rohkeita kuuntelemaan presidentin ruoskimaa ”valemediaa”? Ja ennen kaikkea, mitä he tulevat tekemään?

Jos he nimittäin tekevät, kuten republikaanien kongressiedustaja toteaa eli ajattelevat, että ”tämä nyt on se uusi normaali” ja että ”tämä p**ka nyt sitten vain tapahtuu”, niin voimme olla varmoja, että se kyllä tapahtuukin.

Kirjoittaja on juuri valittu Omanissa toimivan uskontojenvälisen dialogikeskuksen (Al Amana Centre) johtajaksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!