Artikkelikuva
Intian maaseudulla viemärit usein pilaavat juomaveden

Vettä aletaan puhdistaa auringonvalolla

Jatkossa riittää, että vesiastian vie ulos aurinkoon.

Edinburghin yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt kojeen, jolla auringonvalo valjastetaan puhdistamaan ihmisille juomavettä.

Taustalla on kemiallinen reaktio nimeltään foto­katalyysi, jossa pilaantuneeseen veteen laitetaan ainetta (kuten titaanioksidia), joka aktivoituu auringonvalossa. Happiatomit käyvät silloin työhön tuhoamaan bakteereita ja muita mikro-organismeja.

Tiedesivusto Seekerin haastattelussa hankkeen vetäjä Neil Robertson sanoo, että fotokatalyysia on käytetty ennenkin veden puhdistamiseen, mutta hänen tutkimusryhmänsä on tehnyt katalyyttiaineista entistä parempia. Vedenpuhdistus ei vaadi edes sähköä – riittää, että vesiastian vie ulos aurinkoon.

Seekerin myös haastattelema epidemiologian professori Pavani Ram pitää innovaatiota kiinnostavana, mutta sanoo, ettei se ole ihmelääke: vedessä on usein paljon myös kemikaaleja, joihin fotokatalyysi ei koske. Ja aina on mahdollista, että ihmiset likaavat puhdistetun veden uudelleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!