WHO muuttaa kantaansa transsukupuolisiin

YK:n terveysjärjestö WHO on muuttamassa kantaansa transsukupuolisten ihmisten mielenterveydestä, kirjoittaa arvostettu The Lancet -tiedelehti.

Tällä hetkellä WHO:n julkaisemassa vaikutusvaltaisessa tautiluokitusjärjestelmässä transsukupuoliset diagnosoidaan erilaisten mielenterveysongelmaisten kategorioiden alle. Luokittelu johtaa väärinkäsityksiin ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia muun muassa sosiaalisissa suhteissa ja riittävän avun saamisessa, tutkijat sanovat.

Meksikossa tehdyn selvityksen mukaan transsukupuoliset kokivat selvästi keskimääräistä enemmän mielenterveydellisiä ongelmia, mutta ne johtuivat pääosin yhteiskunnan kohtelusta – kuten perhe- ja sukulaisuussuhteiden menettämisestä, väkivallasta ja syrjinnästä.

Vastaavasti yhteiskunnallinen tuki muun muassa työllistymisessä tai syrjinnän ehkäisyssä jää vajavaiseksi, kun viranomaiset kohtelevat transsukupuolisia mielenterveysongelmaisina, tutkijat sanovat.

WHO:n käyttämä ICD-10-järjestelmä on käytössä myös Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavanlaisesta diagnosoinnista on jo luovuttu.