WHO muuttaa kantaansa transsukupuolisiin

YK:n terveysjärjestö WHO on muuttamassa kantaansa transsukupuolisten ihmisten mielenterveydestä, kirjoittaa arvostettu The Lancet -tiedelehti.

Tällä hetkellä WHO:n julkaisemassa vaikutusvaltaisessa tautiluokitusjärjestelmässä transsukupuoliset diagnosoidaan erilaisten mielenterveysongelmaisten kategorioiden alle. Luokittelu johtaa väärinkäsityksiin ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia muun muassa sosiaalisissa suhteissa ja riittävän avun saamisessa, tutkijat sanovat.

Meksikossa tehdyn selvityksen mukaan transsukupuoliset kokivat selvästi keskimääräistä enemmän mielenterveydellisiä ongelmia, mutta ne johtuivat pääosin yhteiskunnan kohtelusta – kuten perhe- ja sukulaisuussuhteiden menettämisestä, väkivallasta ja syrjinnästä.

Vastaavasti yhteiskunnallinen tuki muun muassa työllistymisessä tai syrjinnän ehkäisyssä jää vajavaiseksi, kun viranomaiset kohtelevat transsukupuolisia mielenterveysongelmaisina, tutkijat sanovat.

WHO:n käyttämä ICD-10-järjestelmä on käytössä myös Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavanlaisesta diagnosoinnista on jo luovuttu.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!