Länsimaalaisetko eivät ole yhteisöllisiä?

Oletko kuullut, että länsimaalaiset ovat poikkeuksellisen yksilöllisyyttä korostavia ja muiden kulttuurien kasvatit heitä yhteisöllisempiä?

Joukko kansainvälisiä tutkijoita on nyt murtanut tämän myytin pysyvästi.

Eri kulttuuriryhmien välillä on eroja, mutta ne ovat lopulta verrattain pieniä, sanovat tutkijat haastateltuaan yli 10 000 eri kulttuurista ryhmää edustaneita ihmisiä.

Esimerkiksi eurooppalaisten ajatusmallit ovat usein hyvin samanlaisia afrikkalaisten ja aasialaisten kanssa. Itse asiassa erot saattavat olla suurimpia joidenkin länsimaalaisten alakulttuurien kesken kuin afrikkalaisten kanssa keskimäärin. Samanlaiset eroavaisuudet toistuvat myös muualla.

”Länsimaalaiset kulttuuriryhmät eivät ole poikkeus, vaan ennemminkin osa kulttuurisen monimuotoisuuden kaleidoskooppia”, tutkijat sanovat.

Tutkijoiden mukaan myytit kulttuurien määrittämistä ajatusmalleista ovat haitallisia, sillä ne säätelevät ihmisten välistä kommunikaatiota ja vuorovaikutusta – kuten vaikkapa sen ennakoimista, miten ihmiset reagoivat johonkin tilanteeseen.

Tutkimus julkastiin Journal of Experimental Psychology -tiedelehdessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!