Vedellä lotraamiselle stoppi

Lähi-idän, Keski-Aasian ja Afrikan kansantalouksia odottaa yli kymmenen prosentin leikkaukset kansantuloonsa vuoteen 2050, elleivät ne saa kestämätöntä vedenkulutusta hallintaan.

Vesihuoltoa uhkaa toisaalta ilmastonmuutos, joka lisää muun muassa kuivuutta ja epävakaata säätä, ja toisaalta teollistumisen myötä kasvanut vedenkulutus. 
Pankin mukaan kiihtyvä kaupungistuminen ja tehomaatalous ovat ajamassa myös tällä hetkellä vesirikkaiden maiden luontaisesti korvautuvia varantoja sietokyvyn rajoille.

”Kyseessä on vakava isku kansantuotteelle”, pankin pääympäristöekonomisti kommentoi medialle.

Hallitusten tulisikin suunnata talouksiaan vähemmän vettä vaativien teollisuusalojen kehittämiseen, pankki suosittaa. Myös vesi-infrastruktuuri tarvitsee parannuksia, sillä joissakin maissa jopa puolet kerätystä käyttövedestä menee hukkaan reikäisten putkiverkostojen vuoksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!