Artikkelikuva
Aziza Brahim

Vahva viesti autiomaasta

Pakolaisleirillä Algeriassa kasvanut Aziza Brahim suree levyllään sahrawi-kansan kohtaloa.

Laaksoa on tällä levyllä paljon, kukkulaa vähemmän. Aavistuksen alakuloisesta ilmeestään huolimatta Abbar el Hamada nousi keväällä Euroopan maailmanmusiikkiradioiden soitetuimmaksi levyksi, aivan kuten edeltäjänsä Soutak pari vuotta aikaisemmin.

Vaikka on alakuloon syytäkin. Pakolaisleirillä Algeriassa kasvanut Aziza Brahim suree sahrawi-kansan kohtaloa. Se on tarkoittanut jo 40 vuoden maanpakoa Länsi-Saharan mailta. Maailma kylässä -festivaalilla vuosi sitten hurmannut laulajatar itse asuu nykyisin Barcelonassa.

Albumin kappaleet rullaavat mietteliäästi ja takakenossa, vailla sähäköitä synkooppeja, joiden avulla useimmat afrikkalaiset artistit saavat yleisönsä tanssijalalle. Hypnoottinen molliblues kulkee verkkaisesti kuin aavikolla ikään. Kuuntelija kaipaa keitaita. Musiikillisesti matka on hiukan tasapaksu, mutta viesti voimakas.

Kuuntele­ Idan Raichelin, La Yegrosin ja Aziza Brahimin levyt Spotifyssä!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!