Artikkelikuva
"Olen enemmän maailmankansalainen kuin oman maani kansalainen". Kyllä-vastaukset maittain.

Maailman­kansalaisuus nousussa, mutta ei kaikkialla

Joka toinen ihminen kokee olevansa ennemmin maailman kuin oman kansansa kansalainen, paljastuu BBC:n tilaamasta mielipidetutkimuksesta. 

Tunne maailmankansalaisuudesta on vahvistunut selvästi verrattuna vuoteen 2001, jolloin BBC alkoi seurata ihmisten kokemusta kansallisidentiteetistään.

Kokemus ihmiskunnalle yhteisestä kansalaisuudesta on lisääntynyt erityisesti kehittyvissä maissa, joissa jopa kolme neljästä ihmisestä kokee kansallisen identiteettinsä olevan toissijainen. Sen sijaan teollistuneissa maissa kansalliset identiteetit ovat vahvistuneet vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi Saksassa vain yksi kolmesta kokee maailmankansalaisuuden omakseen.

Vastaajien asenteet maailmankansalaisuutta kohtaan heijastuivat myös heidän suvaitsevaisuuteensa muun muassa siirtolaisten vastaanottamisesta ja monikulttuuristen avioliittojen solmimisesta. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!