Liberia yksityistämässä peruskoulunsa

Liberian hallitus on ilmoittanut aloittavansa koulujärjestelmänsä ulkoistamisen kaupallisten yritysten vastuulle, kertovat uutislähteet ja maan opetusministeriö.
Jos nyt julkistetut suunnitelmat toteutuvat, 2020-luvun alkupuolella koko Liberian esi- ja peruskoulujärjestelmää voivat hoitaa yksityiset toimijat, Liberian opetusministeri George Werner kuvasi BBC:lle huhtikuun lopulla.

Toteutuessaan kyseessä on yksi kunnianhimoisimmista yksityistämishankkeista, mitä moderni Afrikka on nähnyt, sillä Liberian hallitus on käytännössä lyömässä hanskat tiskiin muun muassa opettajakoulutuksen ja julkisten koululaitosten ylläpidossa.

Maan huonomaineisen koulujärjestelmän nykytilaa selittää investointien puute ja yli 10 vuotta kestänyt sisällissota. Pari vuotta sitten yksikään 25 000 liberialaisesta lukion päättötodistuksen saaneesta oppilaasta ei läpäissyt yliopiston pääsykokeita.

Kriitikoiden mukaan yksityistämis­aikeet loukkaavat oppilaiden perusoikeuksia, mutta myös opettajien ammattitaitoa. 

Ensimmäisestä pilottihankkeesta vastaavan Bridge Academies International -yrityksen kouluissa opettajan tehtäväksi jää tunnilla käytettävän materiaalin toistaminen taulutietokoneelta, joka myös kerää tietoja muun muassa opettajan työajoista.