Artikkelikuva

Miehet ja naiset samassa vessassa

On aika pitää tauko neljän tunnin maratonluennolla. Jono lähimpien vessojen luona kiemurtelee käytävälle asti.
Edessäni vessajonossa seisoo professorini, noin nelikymppinen italialaismies. Hetki sitten hän on luennoinut talebanien statuksesta humanitaarisen oikeuden näkökulmasta.

Nyt jonotamme vaivautuneina samoihin vessoihin. Pian lorotamme menemään viereisissä kopeissa.
Tanskassa yhteisvessoja on joka puolella: yliopistolla, toimistoissa ja jopa baareissa.

Pakko myöntää, että aluksi hieman karsastin unisex-vessojen määrää. Syynä olivat huonot kokemukset Suomen törkyisistä yhteisvessoista. Aivan kuin joku olisi niissä kussut kuin karkuun päässyt vesiletku.

Mutta täällä yhteisvessat ovat aivan yhtä puhtaita tai epäpuhtaita kuin yleiset vessat tavallisesti ovat.

Tanskalainen unisex-vessa on useimmiten pikkuvessa, jossa saa oman rauhan laittamalla oven lukkoon. Tosin jonkun verran on myös yhteisvessoja, joissa naiset, miehet ja muut pissaavat vierekkäisissä kopeissa. Erikoisimman järjestelyn olen nähnyt baareissa, joissa pisoaari saattaa olla koppijonon jatkeena.

Sukupuolinormikriitikon unelma, eikö? Aina välillä sukupuolineutraaleja vessoja vaaditaan Suomeenkin – esimerkiksi Turun kirjasto sai sellaisen viime vuonna.

Turussa asiaa perusteltiin käytännöllisyydellä, mutta myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajamisena. Espoon nuorisovaltuusto ehdotti pari vuotta sitten sekavessoja kouluihin, jotta sukupuoli-identiteetistään epävarmojen nuorten ei tarvitsisi päättää poikien tai tyttöjen vessojen välillä.

Tanskassa ratkaisu tuntuu olevan ennemminkin käytännöllinen kuin poliittinen. Se nyt vaan on helpompaa, kun kaikki käyttävät samoja vessoja.

Tanskalaiset ovat niin sinut asian kanssa, että heistä outoa on lähinnä uteluni. Tasa-arvoisuus on sisäänrakennettua.

Oikeustieteellisen laitoksen yhteisvessassa kanssani jonottava norjalainen Hanna Meiden ei näe sukupuolineutraaleissa vessoissa mitään outoa. Tosin baarissa voisi olla kiva, että saisi meikata rauhassa.

Turkkilainen Pinar Uygurer ei voisi kuvitella yhteisvessoja kotimaahansa. Yhteisvessat voisivat pahimmillaan lisätä naisiin kohdistuvaa väkivallan uhkaa. Tanskan vessoissa häntä ei kuitenkaan pelota.

Mitä mieltä miehet ovat? Singaporelaista Stanley Kohia ärsyttää vain yksi asia: Yhteisvessojen jonot etenevät tuskastuttavan hitaasti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!