Artikkelikuva
Jättiläissimpukka sulkeutuu Suurella valliriutalla Australiassa

Maailmanperintökohteet vaarassa

Lähes puolet UNESCO:n luonto- tai kulttuuriarvoiltaan arvokkaista maailmanperintökohteista on vaarassa hävitä maapallolta, varoittaa luonnonsuojelujärjestö WWF.

Järjestön tekemän selvityksen mukaan korvaamattomia luontoalueita uhkaavat erityisesti maatalous sekä metsä- ja kaivosteollisuus.

UNESCO:n maailmanperintökohdelistaan kuuluu 229 luontokohdetta, joista 114 on WWF:n mukaan uhattuna. Katoamisuhan alla ovat niin Australian suuri valliriutta, Grand Canyon Yhdysvalloissa kuin Kiinan jättipandojen suojelualueet.

Ekologisten arvojensa lisäksi suojelluilla alueilla on myös paikallisyhteisöille tärkeä merkitys. Kohteiden välittömässä läheisyydessä asuu ainakin 11 miljoonaa ihmistä, joiden kulttuuri ja elinkeino perustuvat osittain tai kokonaan luontoalueiden kestävään hyödyntämiseen, WWF arvioi.

Kohteet ovat usein myös tärkeitä turistikohteita ja kehitysmaille tärkeä rahanlähde.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!