Pienimpien puolesta

Pelastakaa Lapset ry:n ajankohtaisia haasteita ovat pakolaiskriisi ja hallituksen leikkaukset.

Miten tukea lasta, jonka vanhemmat ovat traumatisoituneet tai kuolleet? Entä mitä tehdä, jotta lapset kaikkialla saisivat käydä koulua? Suomessa näitä kysymyksiä pohtii Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan koordinaattori Ira Kinnunen.

”Mottomme on, ettei yhtäkään lasta jätetä”, Kinnunen kertoo.

Järjestön juuret ovat kansalaissodan jälkeisessä Suomessa, sotaorpojen parissa. Sen perusti presidentti K.J. Ståhlbergin puoliso Ester Ståhlberg.

”Tehtävämme on parantaa lasten kohtelua ja aikaansaada pysyviä parannuksia lasten elämään kaikkialla maailmassa”, Kinnunen summaa.

Tehtävä on kunnianhimoinen, mutta niin on järjestökin. Pelastakaa Lapset on osa kansainvälistä Save the Children -järjestöä, joka toimii yli sadassa maassa. Yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa järjestö pystyy auttamaan lapsia ympäri maailmaa.

”Hyvä esimerkki tästä ovat pakolaislapset: me pystymme auttamaan heitä niin lähtömaissa, vaarallisella matkalla kuin Suomessakin. Olemme avanneet Suomeen kaksi asumisyksikköä yksin saapuneille alaikäisille. Lisäksi olemme aloittaneet Lapsiystävällinen tila -toiminnan.”

Child Friendly Space -toimintaa on harjoitettu kriisimaissa jo vuosia. Pyrkimyksenä on tarjota lapselle turvallinen paikka, jossa voi toipua ikävistä kokemuksista. Maailmalla tulokset ovat olleet hyviä.

”Työtä tehdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Pelastakaa Lasten koordinoima toiminta pyörii koulutettujen vapaaehtoisten voimin. Myös vastaanottokeskusten asukkaat ovat tulleet mukaan. Vapaaehtoiset ovat työmme kivijalka.”

Onneksi vapaaehtoisia on, sillä varsinkin hallituksen leikkausten jälkeen Pelastakaa Lasten resurssit ovat tiukoilla. Kohdemaita on paljon ja niiden ongelmat vaihtelevat. Kotimaan työssä korostetaan lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi Eväitä Elämälle -ohjelmalla tuetaan lasten harrastamista ja koulunkäyntiä.

”Kaiken toiminnan perustana on lapsen oikeudet, mutta toimintamme ei rajoitu niihin: Olennaista on muuttaa yritysten toimintaa vastuullisemmaksi, sekä edistää vero-oikeudenmukaisuutta. Molempia tarvitaan lasten peruspalveluiden takaamiseksi.”

Kaikkea työtä lasten puolesta tarvitaan, sillä uusia haasteita tulee koko ajan. ”Nyt ajankohtaisia ovat tietysti pakolaiskriisi ja hallituksen leikkaukset.” Kriisien kasaantuessa on hyvä muistaa, missä oma erikoisosaaminen on: ”Tärkeintä on seistä lapsen rinnalla, ymmärtää heidän kokemuksiaan ja viestiä ne eteenpäin päättäjille.”

Faktaa: Pelastakaa Lapset ry:

Perustettu: 1922

Jäseniä: 5656

Motto: Yhtäkään
lasta ei jätetä.

Jos järjestömme
olisi eläin…

…se olisi emokarhu, koska se suojelee, tukee ja auttaa, mutta on valmis myös ärähtämään heikompien puolesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!