Turismi jatkaa kasvuaan

Turismi kasvaa maailmalla jo kuudetta vuotta putkeen.

Kansainväliset matkailijavirrat kasvoivat vuonna 2015 jo kuudetta vuotta peräjälkeen keskimääräistä reippaammin, sanoo YK:n turismijärjestö UNWTO tammikuussa julkaistussa tilastopaketissaan.

Hupimatkailijoita ja reppureissaajia oli edellisvuoteen verrattuna 4,4 prosenttia enemmän ja he tekivät yhteensä 1,184 miljardia matkaa.

Näyttääkin siltä, että matkailuteollisuus on selvästi toipunut 2000-luvun loppuvuosien talouskriisistä, jolloin kansainvälisessä turismissa nähtiin viimeksi selvää laskua, UNWTO arvioi.

Maailmanpolitiikan myrskyisyys näkyi kuitenkin selvänä myös turismissa. Afrikka koki matkailun näivettymistä johtuen Lähi-idän ja mantereen pohjoisrannikon kriiseistä. Myös venäläisten turistien virrat ja heidän ulkomailla kuluttama raha väheni ruplan heikkouden vuoksi.

Sen sijaan etenkin Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasian ja Tyynenmeren alueelle suuntautui yli viisi prosenttia enemmän turisteja edellisvuoteen verrattuna.

Neljä viidestä kansainvälisestä matkasta tehdään oman mantereen tai maantieteellisen alueen sisällä.

UNWTO:n mukaan maapallolla joka 11. työpaikka, kymmenen prosenttia bruttokansantuotteesta ja jopa 30 prosenttia palvelualojen viennistä tulee matkailuteollisuuden kautta.