Terveempi elämä alkaa kylistä

Suomen kehy-rahoilla edistetään savuttomuutta Keski-Aasiassa.

Tupakointi on edelleen hyvin yleistä Kirgisiassa. Yli 60 prosenttia kirgisialaismiehistä tupakoi, naisista noin joka viides.

Kirgisian valtio on nyt puuttumassa tupakointiin verotusta kiristämällä ja valistuksella. Esimerkiksi askeihin painettavat kirgiisin- ja venäjänkieliset terveysvaroitukset tulivat pakollisiksi tammikuun alussa.

Vaikka maassa on paperilla hyvä tupakkalaki, sen toimeenpano on lapsenkengissä. Usein koko lain olemassaolosta ei tiedetä paikallistasolla. Tupakkamainonta on yleistä, mutta siihen ei osata puuttua.

Isojen kansainvälisten järjestöjen tuella Kirgisiassa ollaan uusimassa koko terveyden edistämisen toimintakulttuuri. Keskeiseen rooliin ovat nousseet kyläyhteisöt ja maallikot.

Maan pohjoisosissa, Taldy Bulakin kylässä, rahoitetaan yhtä tällaista hanketta pääosin Suomen ulkoasiainministeriön varoin.

Kylä sijaitsee 2200 metrin korkeudessak vuorten keskellä. Sinne päästäkseen on matkattava kahden vuorijonon ylitse kapeaa, mutkittelevaa tietä. Talvi kestää kahdeksan kuukautta ja pakkasta voi olla jopa 45 astetta. Hallitus onkin luokitellut kylän vaikeaksi asuinalueeksi.

Kylän 80 miehestä lähes 70 prosenttia tupakoi ja moni heistä käyttää myös nuuskaa. Tupakointiin käytettävät rahat tekevät ison loven perheiden varoihin.

Jopa terveydenhuollon ammattilaisen tietämys tupakoinnin haitoista on vähäistä. Filhan koordinoimassa ja yhdessä Suomen ASH:n kanssa toteutettavassa hankkeessa koulutetaan kylien terveyskomiteoiden edustajia tupakoinnin haitoista ja lopettamisen hyödyistä.

Kahdeksasta tomerasta naisesta ja kahdesta miehestä koostuvan terveyskomitean jäsenet käyvät nyt säännöllisesti Taldy Bulakin taloissa puhumassa niin tupakoinnin lopettamisesta kuin muistakin sairauksien ehkäisyyn liittyvistä asioista.

Apunaan terveyskomitea käyttää häkämittareita, projektissa tuotettua aineistoa, lehtisiä ja dvd:tä. Aineisto on saanut runsaasti kiitosta, sillä kirjallista materiaalia ja havaintovälineitä on niukasti.

Myös lapset saavat koulussa tietoa tupakoinnin haitoista ja toimivat sanansaattajina omissa perheissään. Kun perheen tupakoivat miehet saavat kuulla tupakoinnin haitoista ja vaaroista lapsiltaan, tiedonvälityksellä on myös merkitystä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!