Artikkelikuva

Ikean pakolaismajat turvallisuusriski

Ikean myymät pakolaiskontit ovat alttiita tulipaloille.

Pakolaiskriisissä markkinaraon haistavan huonekalujätti Ikean uusi aluevaltaus DIY-pakolaismajojen markkinoilla ei ole mennyt aivan nappiin, kirjoittaa The Guardian -lehti.

Yhtiön YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n kanssa yhteistyössä suunnitellut ja tuotetut Better Shelter -pakolaismajat ovat halpoja, kevyitä kuljettaa ja nopeita pystyttää. Niitä onkin käytössä tuhansia kappaleita muun muassa Kreikassa ja Lähi-idän pakolaisleireillä.

Siksi Zurichin viranomaisille tulikin yllätyksenä, kun kaupungin akuuttia majoituskriisiä paikkaamaan jo ostetut 250 majaa eivät läpäisseetkään Sveitsin paloturvallisuustestejä. Majat ovat niin ”helposti syttyviä”, että niihin ei voi asuttaa turvapaikanhakijoita.

Tulokset tulivat yllätyksenä myös Ikealle, jonka mukaan majat olivat jo läpäisseet paloturvallisuuskokeita Ruotsissa.

Yhtiö puolustautui myöhemmin sanomalla, että majat on tarkoitettu vain väliaikaiseksi asuinpaikaksi eikä niitä saisi oikeasti testata kiinteitä asuinrakennuksia varten suunnitelluilla testeillä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!