Terrorismi tappaa syntyalueillaan

Vaikka terrorismi on ollut nousussa viime vuosina, kalpenee se tilastoissa tavallisten henkirikosten rinnalla.

Maailma. Vaikka terrorismi on kasvanut jyrkästi 2000-luvulla, sen uhreja on edelleen vähän verrattuna vaikkapa rikollisten surmaamiin, kertoo Global Terrorism Index.

Vuonna 2014 terroriteot lisääntyivät 80 prosentilla ennätyskorkeisiin lukemiin. Vuonna 2013 terrorismista johtuvia kuolemia oli vähän yli 18 000. Seuraavana vuonna luku kohosi lähes 32 700 kuolonuhriin.

Tappavin terroristiryhmä maailmassa on Global Terrorism Indexin mukaan Nigeriassa toimiva Boko Haram. Toisena tulee Isis. Yhdessä ne vastasivat puolesta terrorismin aiheuttamista kuolemista.

Lähes 80 prosenttia kuolonuhreista sijoittui viiteen maahan: Irakiin, Nigeriaan, Afganistaniin, Pakistaniin ja Syyriaan.

Rajusta kasvusta ja pahamaineisuudestaan huolimatta terrorismi on maailman mittakaavassa yhä hyvin harvinainen kuolinsyy. Ihmisiä kuolee 13 kertaa enemmän vuosittain rikollisten uhreina kuin terroristien. Rikoksen uhriksi joutuminen on sekin varsin harvinaista.

Indexissä oli mukana 162 maata, joista lähes 60 prosentissa ei ollut lainkaan terrorismista johtuvia kuolonuhreja.

Jokavuotista Global Terrorism Indexiä julkaisee kansainvälinen ajatushautomo Institute for Economics and Peace.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!