Artikkelikuva
Tupakanviljely on monille kehitysmaille tärkeä tulonlähde. Kuvassa malawilaiset viljelijät valikoivat kuivattuja tupakanlehtiä myyntiin.

Tupakointi kehitystä rahoittamaan?

Valtiot keräävät tupakkaveroilla nyt noin 300 miljardia dollaria vuodessa.

Maailma. YK aikoo hyväksyä syyskuussa uudet kestävän kehityksen tavoitteet, joilla on määrä vähentää köyhyyttä seuraavien 15 vuoden aikana. Ohjelmien toteutus vaatii rahaa, jonka hankkimiseksi on väläytetty muun muassa tupakkaverojen nostoa.

Valtiot keräävät tupakkaveroilla nyt noin 300 miljardia dollaria vuodessa. Maailman terveysjärjestö WHO laskee, että veronkorotuksilla saataisiin kokoon 100 miljardia lisää.

Tupakan lasketaan tappaneen sata miljoonaa ihmistä 1900-luvulla. Ellei mitään tehdä, luku voi nousta tällä vuosisadalla miljardiin.

Valtiot päättävät verotuksestaan itsenäisesti. 180 valtiota verottaa jo tupakkaa jossain määrin. Verojen on todettu vähentävän tupakointia monin tavoin: osa lopettaa savuttelun, toiset lykkäävät sen aloittamista ja kolmannet vähentävät.

Tupakkaveroja kannetaan myös monissa kehitysmaissa. Esimerkiksi Filippiineillä tupakka-askin hinta nousi liki 50 prosenttia vuonna 2013. Tupakoitsijoiden määrä väheni heti kolme prosenttiyksikköä, ja tupakkaveron tuotto yli tuplaantui.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!