Artikkelikuva
Tsui Harkin The Taking of Tiger Mountain pinkaisi ilmestyessään Kiinan kaikkien aikojen 10 katsotuimman elokuvan listalle.

Filmihulluutta pohjoisessa

Tämän vuoden vierailijoista suurin nimi on seitsenkertainen Oscar-ehdokas Mike Leigh.

Sodankylässä juhlitaan tänä vuonna elokuvaa ensimmäistä kertaa ilman festivaalijohtaja Peter von Baghia. Taiteellinen toimikunta (Timo Malmi, Aki ja Mika Kaurismäki) toteuttaa 30-vuotisjuhlafestivaalin von Baghin muistoksi.

Keskiyön auringon alle matkaa muun muassa yksi Portugalin kärkinimistä, ex-kriitikko Miguel Gomes, mukanaan kuusituntinen(!) Arabian Nights (2015). Teos oli yksi Cannesin elokuvajuhlien puhutuimpia jo etukäteen. Sodankylässä nähdään mieheltä myös unenomainen hatunnosto mustavalkoelokuvalle, Portugalin kolonialismia ja muistoja käsittelevä Tabu (2012).

Tämän vuoden vierailijoista suurin nimi on seitsenkertainen Oscar-ehdokas Mike Leigh. Venetsiassa ja Cannesissa palkitun ohjaajan Mr. Turner (2014) hullaannutti kriitikot. Arjen draamaa ja ihmissuhteiden solmukohtia kuvaavan miehen muita tuoreita teoksia ovat Happy-Go-Lucky (2008) ja Vuosi elämästä (2010).

Vieraiden joukossa ovat myös saksalaisen ”Berliinin koulun” johtohahmo Christian Petzold, amerikkalaisen riippumattoman elokuvan huippunimi Whit Stillman sekä pohjoismaiden persoonallisimpiin ohjaajiin lukeutuva tanskalainen Nils Malmros.

Vanhat tutut ohjelmistokokonaisuudet ovat mukana. Mestariluokissa kriitikot Bernard Eisenschitz ja Miguel Marías sekä Italian Bolognan festivaalijohtaja Gian Luca Farinelli analysoivat von Baghin lempielokuvia. Karaoke-esityksissä lauleskellaan Rovaniemen markkinoilla ja Purple Rain -elokuvien mukana.

Festivaalialueella on entistä suurempi teltta, jota hyödynnetään näyttämällä 70 mm:n filmejä. Luvassa on ainakin 2001: Avaruusseikkailu. Lapinsuussa päästään ihastelemaan 3D:nä Jean-Luc Godardin uusinta Goodbye To Language -elokuvaa ja Tsui Harkin valtavaa The Taking of Tiger Mountain -sotarymistelyä.

Huomionarvoinen on myös avauspäivän Peter von Bagh -matinea: edesmennyttä elokuva-alan jättiläistä muistellaan lyhytelokuvien, keskustelun ja harvinaisen materiaalin parissa. Juhlilla nähdään myös von Baghin fiktioelokuva Kreivi (1971).

Tunnelma voi olla haikea, mutta Sodankylä elää. Ikuisesti, kuten von Bagh olisi asian muotoillut.

Sodankylän elokuvajuhlat 10.-14.6. Lisätietoja: www.msfilmfestival.fi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!