Näkökulmat

Et ole fiksu, sinulla on vain suhteita

Luulin, että olen pärjännyt Suomessa, koska olen fiksu. Höpöhöpö, Mari Manninen kirjoittaa.

Ulkomaisena toimittajana Kiinassa on tuskallista. Ohikulkijoilta saa kyllä poimittua kommentteja, mutta kadunmies avaa kunnolla kotinsa ja mielensä ovet vain tutuille. Tai tutun tutulle. Tai tutun tutun tutulle. Jollekin, jota luotettava ihminen suosittelee.

Voi sen sanoa näinkin: kiinalaisen on epäkohteliasta kieltäytyä, jos ystävä pyytää toiselle ystävälle palvelusta.

Suurin osa haastateltavistani onkin kiinalaisten kavereideni suhdeverkostosta poimittuja. Koska minulla ei ole montaa kiinalaista ystävää, olen aina ongelmissa, kun joku heistä muuttaa tai vaikkapa matkustaa pidempään.

Kiinaassa guanxi, suhdeverkosto, on kaikki kaikessa. Sitä kautta löydetään työt ja työntekijät, saadaan lapset hyvään kouluun, häivytetään vero-ongelmat ja kalastellaan rakennusluvat.
Kiinassa menestyksen avain on se, että osaa kerätä ja hoitaa suhteita. Ulkomaalaisen ja ulkopuolisen vie vuosia rakentaa suhdeverkostona edes alulleen. Avuttomuus on aukaissut silmäni.

Luulin, että olen pärjännyt Suomessa, koska olen fiksu. Höpöhöpö. Pääsin työelämään kiinni, kun vanhempani järjestivät minulle työpaikan koululaisena. Ensimmäisen kesätoimittajuuteni hoiteli tuttu toimittaja omaan toimitukseensa. Minä olen puolestani onnistuneesti suositellut lukemattomia kavereitani tutuille pomoille.

Montakohan asuntoa olen löytänyt kaveriverkoston kautta? Puhumattakaan pienemmistä asioista kuten poikaystävistä, hirvenlihasta ja autonostajista.

Suomessa ei ehkä tarvita ystäviä verovirastossa, mutta suhteitta on vaikeaa saada edes lapselle sitä ensimmäistä kesätyöpaikkaa. Se on hyvä muistaa, kun miettii, miksi Afrikasta tulleet tohtorit siivoavat suomalaisia konttoreita tai miksi maahanmuuttajia on paljon työttöminä.

Iso ero kiinalaisen ja suomalaisen guanxin välillä on se, että Kiinassa jokaiseen palvelukseen vastataan palveluksella. Niin kiinalaistunut olen, että ällistyn, kun luonani vierailleet kaverit eivät suostu muitta mutkitta majoittamaan Suomessa piipahtavia kiinalaistuttujani.

Suomessa on todellinen guanxi-porukkakin, joka auttaa aina ja vastavuoroisesti, myös kaverin kaveria. Englanninkielinen wikipedia-artikkeli guanxista vertaa sitä suomalaiseen hyvä veli -järjestelmään.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!