YK-järjestö hylkäsi Uberin

Yhtenä huolena oli niin naiskuskien kuin -asiakkaiden turvallisuus.

Maailma. Järjestöjen ja yritysten yhteistyö on vaikea laji. Joskus siinä kompastelevat isotkin jätit. Maaliskuussa YK:n naisjärjestö UNWomen ilmoitti alkavansa yhteistyöhön taksimarkkinoille pyrkivän Uberin kanssa. Tarkoitus oli kannustaa miljoona naista Uberin kuskeiksi, kertoo The Guardian.

Uber on aggressiivisesti laajeneva taksivälitysyritys. Ammattimaisten taksikuskien sijaan sen kuskit ovat tavallisia ihmisiä, jotka kuljettavat ihmisiä omilla autoillaan. Kyytipyynnöt välittää Uber. Kuskit eivät ole yrityksen palkkalistoilla, vaan toimivat yrittäjinä.

Niin naisjärjestöt kuin ammattiliitotkin älähtivät, kun UNWomen kertoi yhteistyöstä. Yhtenä huolena oli niin naiskuskien kuin -asiakkaiden turvallisuus. Esimerkiksi Intiassa yrityksen käyttämiin autoihin on vaadittu poliisin hälyttäviä paniikkinappeja seksuaalisen häirinnän takia.

Ammattiliitot puolestaan närkästyivät siitä, että naisten tasa-arvoa kannustava järjestö suositteli naisille epävarmaa, pienipalkkaista ja turvallisuusriskejä sisältävää työtä yrityksessä, jonka toiminta on joutunut viranomaisten hampaisiin monessa maassa.

Uberin ja UNWomenin viisivuotiseksi aiottu liitto kutistuikin varsinaiseksi pikasuhteeksi. UNWomen hylkäsi kosijansa jo viikon yhteistyön jälkeen.