Mikä on maailman vanhin uskonto?

Uskontoja on maailman historian aikana ehtinyt olla lukemattomia. Uusia syntyy jatkuvasti, ja vanhoja katoaa. Mutta mikä on varhaisin tunnettu uskonto? Kysymykseen vastaa uskontotieteen dosentti Teuvo Laitila.

”Perusongelma tällaisen kysymyksen kanssa on, mikä määritellään uskonnoksi. Jos kysytään, mikä on vanhin yhä vaikuttava uskonto, josta on kirjallista tietoa, vastaus on 3 500 – 4 000 vuotta sitten Luoteis-Intian Indus-laaksossa syntynyt vedalaisuus, ja siitä kehittynyt hindulaisuus. Se sai alkunsa, kun Keski-Aasian ja Iranin suunnalta tulleet arjalaiset ja Indus-laakson kansa kohtasivat.

Vedalaisuudessa keskeistä olivat jumalille toimitetut uhrirituaalit. Jumalat pitivät maailmanjärjestystä yllä, ja papisto piti ne tyytyväisinä eläin- ja muilla uhreilla. Jumalia itsessään ei ole loputtomiin, mutta heidän ilmentymiään on.

Hindulaisuus syntyi vedalaisten uhririittien kritiikkinä. Se painotti meditaatiota ja jumalille osoitettua hartaudenharjoitusta. Vedalaiset rituaalitekstit ovat edelleen arvostettuja, mutta niitä luetaan eri tavoin kuin aikanaan.

Kirjoituksettomista uskonnoista vanhimpana voidaan pitää shamanismia, joka on kattotermi eri luonnonuskonnoille. Sen juuret ulottuvat yli 10 000 vuoden taakse. Shamanismissa maailma nähdään kolmiosaisena: on henkien, ihmisten ja kuolleiden maailma. Nämä löytyvät monista nykyisistäkin uskonnoista. Shamaanin tehtävänä oli yhdistää maailmat ja etsiä tietoa, esimerkiksi sairauksien parantamiseen.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!