17 tapaa pelastaa maailma

Syyskuussa lyödään lukkoon maailmanlaajuiset kestävän kehityksen tavoitteet.

Maailma. Syyskuussa lyödään lukkoon maailmanlaajuiset kestävän kehityksen tavoitteet.

Näillä näkymin kansainvälinen yhteisö asettaa itselleen peräti 17 tavoitetta, joita kohden pyritään. Niistä ensimmäinen haluaa poistaa köyhyyden kaikkialta, sen kaikissa muodoissa.

Monessa muussakin kohdassa kuuluu kaikuja perinteisistä kehitysyhteistyön teemoista: nälän poistaminen, terveyden parantaminen, puhdas vesi.

Kestävä kehitys näkyy tavoitteissa, joissa tähdätään ympäristöystävälliseen energiantuotantoon, kestävään talouskasvuun, epätasa-arvon vähentämiseen, vastuulliseen kulutukseen ja eri ekosysteemien suojeluun.

”Uutta tässä on paradigman muutos. Se, että nämä tavoitteet koskevat ihan kaikkia, myös meitä täällä pohjoisessa”, toteaa kehitysmaatutkimuksen emeritusprofesssori Juhani­ Koponen.

Nähtäväksi jää, miten korkealentoisia tavoitteita aletaan toteuttaa käytännössä.

”Tavoitteet ovat hyvin ympäripyöreällä tasolla. Paljon riippuu siitä, millä indikaattoreilla niitä mitataan. Sillä sitä tehdään, mitä mitataan”, Koponen sanoo.

”On ollut puhetta jopa yli 300 eri mittarista. Eri maiden tilastolaitoksille tämä on melkoinen haaste.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!