Artikkelikuva
Nefise Özkal Lorentzenin ohjaamassa Manislam-dokumentissa pureudutaan miehuuteen neljän aktivistin kautta.

Mieskuva muuttuu

Dokumenttielokuva Manislam pureutuu muslimimaailman mieskuvaan neljän uudistajan kautta.

Miksi indonesialainen mies kävelee minihameessa? Tai miksi bangladeshilainen mies kiertää kylästä toiseen opettamassa ihmisille lautapeliä?

Heitä ja kahta muuta muslimimiestä yhdistää halu uudistaa islamia ja sen mieskuvaa. Heidän tarinansa kerrotaan dokumentissa Manislam, joka nähdään Lens Politican ohjelmistossa Helsingissä.

Turkkilaisnorjalaiselle ohjaajalleen Nefise Özkal Lorentzenille dokumentti on päätös sukupuolta ja islamia käsittelevään trilogiaan. Aiemmissa osissa valokeilaan ovat päässeet seksuaalivähemmistöt ja naiset. Nyt on miesten vuoro.

Miehuuteen pureudutaan neljän aktivistin kautta: turkkilainen İhsan Eliaçik saavutti kotimaassaan mainetta Gezi-puistoa puolustaneissa mellakoissa. Hän haluaa ennen kaikkea tuoda islamin nykyaikaan ja erottaa toisistaan kuolleen, rituaaleihin ja rajoituksiin nojaavan, sekä elävän, arkipäiväisen ja nykyaikaisen islamin. Kuwaitista kotoisin oleva Naif al-Mutawa on luonut oman kulttuuripiirinsä ensimmäiset supersankarit, Jumalan nimistä ja Koraanista innoitusta saaneen joukon nimeltä 99.

Lähempänä länsimaita aktivismissaan on Sayaldi Sehude. Hän käveli neljän miehen kanssa minihameissa Jakartan kaduilla kantaen kylttejä, joissa puolustettiin naisten oikeutta pukeutua mielensä mukaan. Indonesia on kuuluisa korkeista raiskaustilastoistaan ja viidenkin miehen protesti sai laajaa huomiota.

Neljäs mies, Imtiaz Pavel, kiertää kotimaataan Bangladeshia opettamassa lapsia pois sukupuolirooleista: hän antaa tyttöjen pelata jalkapalloa ja pelaa lasten kanssa itse kehittämäänsä lautapeliä.

Kymmenettä kertaa järjestettävä Lens Politica -festivaali pidetään Helsingissä 13.–22. 11. Mukana on kymmenkunta eri tavoin yhteiskunnallista elokuvaa. Teattereina toimivat Andorra & Dubrovnik, sekä Suomen Valokuvataiteen museo.

Lisätietoja osoitteesta: www.lenspolitica.net

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!