Näkökulmat

Valkoiset olisi jo pelastettu

Pakolaiskriisin ratkaisuja värittää rasismi, väittää Maryan Abdulkarim.

Pääministeri Juha Sipilä pitää pakolais­kriisiä talouskriisiä suurempana ongelmana. Turvapaikanhakijoiden ja siir­tolaisten­ demonisointi ei ole uut­ta Suomessa, mutta pääministeritasolla se on erikoista ja ristiriitaista. Aiem­minhan hän tarjosi asuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Suomen poliisi ilmoitti sosiaalisessa mediassa aloittavansa pistotarkastukset rajoilla ja sisämaassa. Puolustusministeri ilmoitti armeijan menevän tueksi rajoille. Tämä vuosia sen jälkeen, kun rajatarkastuksista Shengen-alueilla on luovuttu. Taustalla on päätös laittaa turvapaikanhakijat säilöön järjestelykeskukseen.

Poliisi on saanut määräyksen ottaa kiinni turvapaikanhakijat, jotka eivät ole rekisteröityneet rajalla ja kuljettaa heidät säilöön. Säilöönottokeskukset eroavat vankiloista lähinnä siinä, että niissä pidettäviä ihmisiä ei ole syytetty tai tuomittu rikoksista heidän Suomeen saavuttuaan. Tätä isoa keskusta ei ole nimetty säilöönottokeskukseksi, vaan järjestelykeskukseksi. Jos näillä on eroa, se ei ole minulle selvinnyt.

Olemme ihmisoikeuskriisissä, jos maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden kiinniotto ja vankilan kaltaisiin olosuhteisiin sijoittaminen näyttäytyy positiivisena. Tiedäm­me, että ihmisten vapauden rajoittaminen ei ole hyvä juttu.

Euroopassa keskustellaan tällä hetkellä kiivaasti pakolaisista. Ihmisistä, jotka osin lännen harjoittaman ulkopolitiikan vuoksi ovat menettäneet kotinsa, kaupunkinsa ja maansa. He pakenevat sotaa ja vainoa epätoivoiseksi muuttuneessa todellisuudessa. Eurooppa kohtaa tämän kriisin sulkeutumalla ja vaikeuttamalla ihmisten pääsyä turvaan. Retoriikka ”aidoista pakolaisista”, ”kulttuurien törmäyksestä” ja ”naisten suojelemisesta” on jatkumo ei-valkoisten ihmisten demonisoinnille.

Kyse tässä kriisissä ei ole Euroopan kantokyvystä tai talouden realiteeteista vaan rasismista.

Pakenevia ihmisiä yhdistää heidän uskontonsa, ihonvärinsä ja ei-eurooppalaisuutensa. Islamofobian ja rasismin runtelemassa Euroopassa, jossa on vuosia rakennettu viholliskuvaa ”muslimimaailmasta”, ei ole tilaa hädänalaisille muslimeiksi määritellyille ihmisille.

Brittinäyttelijä Emma Thompson totesi Independent -lehden haastattelussa, että Englanti on rasistinen kieltäessään turvapaikan hädänalaisilta ihmisiltä.

”Jos nämä ihmiset olisivat valkoisia, heidät olisi päästetty jo saarelle”, hän sanoi.

Euroopan on korkea aika käsitellä oma historiansa ja ihmisoikeuskysymyksensä. Tarvitaan analyysiä ja kykyä kohdata oman toiminnan seuraukset.

Sen sijaan, että tuudittaudumme käsitykseen sivistyksen kehdosta joka juhlii yhdenvertaisuutta, on kohdattava myös se Eurooppa, jonka nimissä on oikeutettu sotia ja viholliskuvien maalaaminen ihmisistä, jotka eivät sovi sen normeihin.

Tämän päivän Eurooppa on maanosa, jonka rajoille huuhtoutuvat ruskeiden ihmisten ruumiit. Siksi, että muurit maiden rajoille on pystytetty liian korkeiksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!