Ilmansaasteet tappavat miljoonia

Maailma. Yli kolme miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi ennenaikaisesti ilmansaasteisiin. Luku on isompi kuin malarian ja hiv/aidsin aiheuttamat kuolemat yhteensä, kertoo Guardian.

Suurin syy kuolemille on puu- ja hiililämmitys kodeissa ja ruoanvalmistuksessa. Kuolleisuus on korkeinta Aasiassa.

Maanviljelyn päästöt aiheuttavat viidenneksen ennenaikaisista kuolemista maailmanlaajuisesti ja ovat suurin ilmansaastekuolleisuuden aiheuttaja Yhdysvaltojen itäosassa, Japanissa ja Euroopassa.

Lannan ammoniakki reagoi teollisuuden ja liikenteen kaasujen kanssa tuottaen haitallisia  pienhiukkasia.

Muita merkittäviä terveyshaittoja ovat voimaloiden, erityisesti hiilivoimaloiden saasteet, jotka aiheuttavat seitsemäsosan maailman kuolemista, sekä liikenteen saasteet, jotka aiheuttavat viidenneksen kuolemista kehitysmaissa.

Saasteiden pienhiukkaset tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja aiheuttavat sydänkohtauksia, aivohalvauksia, keuhkosyöpää ja hengityselinsairauksia.

Tutkimus ei käsittänyt sisäilmansaasteita, joiden arvioidaan aiheuttavan toiset 3,4 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus varoittaa, että jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, ennenaikaiset kuolemat kaksinkertaistuvat vuoteen 2050 mennessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!