Artikkelikuva
Daniel Hernandez ja Yazka Love ystävystyivät joogakeskuksessa Thaimaassa.

Raakakakkuja yli rajojen

Mitä saadaan, kun yhdistetään italialais-venezuelalainen terveysvalmentaja ja suomalais-intialainen toimittaja-yrittäjä? Tuloksena ei suinkaan ole soppa, vaan taivaallisia raakakakkuja ja menestyvä bisnes.

Jätkäsaaren tuotantotilasta on juuri lähtemässä viisi isoa, sinistä kylmäkassia. Niiden sisällä on pieniä aarteita: raakakakkuja, joiden reseptejä on hiottu pitkään. Mukana on mustikkajuustokakkua, jossa ei ole juustoa lainkaan, tiramisu- ja minttusuklaakakkua kaakaon rakastajille, ja sitruunakakkua, jossa maistuu ihanasti pirskahtava sitruuna.

Raakaherkuissa kaikki raaka-aineet ovat kuumentamatonta ravintoa, joten uunia ei näissä tuotantotiloissa tarvita. Valkoisen sokerin ja vehnäjauhojen sijaan kakut leivotaan esimerkiksi pähkinöillä, taateleilla, kookosöljyllä, raakakaakaolla, chia-siemenillä, marjoilla, hedelmillä ja suomalaisella hunajalla.

Lopputulos on paitsi terveellinen, myös gluteeniton, laktoositon ja hunajaa lukuun ottamatta vegaaninen. Tuotos on jälkiruoka, joka kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Mutta ennen kaikkea kyseessä on trendikäs liikeidea.

Rawa Food & Catering Finlandin takana on kaksi ihmistä. Italialais-venezuelalainen Daniel Hernandez vastaa resepteistä ja raaka-aineista. Englannissa syntynyt, intialais-suomalainen Yazka Love huolehtii talousasioista, hallinnosta ja asiakkaista. Molemmilla on takanaan pitkä polku sekä talouden että terveellisen elämän ideologian parissa.

Hernandezin ruoanlaittotaidot ovat kokoelma italialaisen äidin keittiötä ja ravitsemusalan ja luontaislääketieteen opintoja. Raakaherkkujen reseptit tulivat tutuksi Australiassa, jossa hän työskenteli vegaaniravintolassa. Siellä Hernandezin tehtävänä olivat nimenomaan jälkiruoat ja niiden kehittäminen. 

”Vietin paljon aikaa siinä keittiössä. Onneksi sain tuntipalkkaa”, hän nauraa.

Tunnit eivät valuneet hukkaan. Hernandez oppi paljon, ja sai oivalluksen.

”Ymmärsin, että tässä on paljon potentiaalia: meillä on jotain, jota ei tarjota maailmassa paljon. Ajattelin, että jos pystyn tekemään näitä työnantajalleni, voin jonain päivänä tehdä näitä itselleni.”

Raakakakkujen aineita on helppo sekoittaa keskenään, mutta se että saa rakenteen onnistumaan ja maut kukoistamaan, ei ole yhtä helppoa. Tekniikoiden ja raaka-aineiden käytön opettelu vaatii samalla tavalla taitojen hiomista kuin perinteisemmässäkin leipomisessa.

”Näen tämän alkemistin työnä. Jokin menee yhdellä kertaa hiukan eri tavalla, ja lopputuloksena on eri rakenne tai jopa vähän eri maku. Pidän siitä, kun joku maistaa kakkuamme ja sanoo, että maku on samettinen. Siihen pääseminen on pitkän prosessin tulos”, Hernandez sanoo.

Yhtiökumppani suomesta

Suomalaisen yhtiökumppaninsa, Yazka Loven, Hernandez tapasi aikanaan Thaimaassa. Vuonna 2009 molemmat viettivät talveaan joogakeskuksessa ja huomasivat yhteisen kiinnostuksen kohteen.

”Jaamme rakkauden korkealaatuiseen ruokaan ja siihen mitä se tekee terveydelle. Ja onnellisuus on tärkeää: en usko, että kumpikaan meistä olisi valmis raatamaan. Haluamme työskennellä niin, että voimme nauttia”, Yazka miettii.

Yazka tunnetaan Suomessa juontajana, yrittäjänä ja trans-persoonana. Hänen kiinnostuksensa ravintoon ja raakaruokaan heräsi aikanaan jatkeena joogalle, akupunktiolle, homeopatialle ja muulle holistiselle parantamiselle.

”Olen ollut yrittäjä 25 vuotta. Terveys oli pitkään harrastukseni. Kun puhutaan terveellisestä elämästä, mitään ei tapahdu yhdessä yössä.”

Yhteiselle yritykselle syntyi mahdollisuus, kun Hernandez päätti muuttaa suomalaisen vaimonsa kanssa Helsinkiin. Ajoitus oli sattumalta hyvä myös Yazkalle.

”Olin vuoden ajan lopetellut muita bisneksiäni ja tuntui järkevältä aloittaa jotain aivan uutta.”

Liikeidea ei kirkastunut yhdellä istumalla. Aluksi kaksikko tapasi pari kertaa viikossa vain heitelläkseen ajatuksia – ja tunnustellakseen, mikä ajatus kantaisi.

”Kävimme läpi erilaisia bisnesideoita, jotka järjellisesti olivat ihan hyviä, mutta eivät vaan tuntuneet niin hyvältä kuin tämä. Sitten aloin saada merkkejä: kun puhuimme tästä ideasta, puhelin soi ja minulta tilattiin aivan yhtäkkiä kaksi kakkua”, Hernandez muistelee. 

Kasvua hyvän energian siivittämänä

Rawan toiminta on kasvanut nopeasti. Muutamassa kuukaudessa kakkuja on alettu tehdä 20–50 per kuljetuspäivä, kolme kertaa viikossa. Henkilöstöönkin on tullut yksi ihminen lisää. Tuotteita löytyy useammasta kahvilasta eri puolilta Helsinkiä – myös Stockmannilta.

”Minulle Stockmann edustaa laatua. Se että Stockmann luottaa meidän standardeihin, saa muut ihmiset ottamaan meidät tosissaan”, Yazka sanoo. 

Yritystoiminnan periaatteet ovat molemmilla hyvin sisäistettynä.

”Jos haluat saada harrastuksen, se on eri juttu. Bisnekseen täytyy keskittyä”, aloittaa Yazka, ja Hernandez täydentää:

”Tästä voisi helposti tulla mukava elämäntyyli, mutta ei mitään mikä kasvaisi ja mitä tehtäisiin laadukkaasti ja asiakkaille omistautuen. Myös se on meille yhteistä, että sen mitä teemme, haluamme tehdä ammattimaisesti ja hyvin.”

Markkinat ovat juuri nyt hyvät. Molemmat vakuuttavat, että Rawa aikoo kasvaa ja kilpailijoitakin alalle mahtuisi. Nyt halutaan syödä sellaista, mikä on hyväksi keholle ja tuntuu terveelliseltä.

”Tavoitteenamme on, ettei tarvitsisi lähteä johonkin erikoispaikkaan saadaksesi raakakakkuja, vaan lähikahvilasta saisi sellaisen”, Yazka sanoo. 

”Kuulemme asiakkailtamme, että he saavat joka päivä toiveita tuotteista, jotka olisivat gluteenittomia, maidottomia tai sokerittomia. Ja se mitä heillä on tarjota, on tyyliin omena! On mahtavaa tulla kuin aarre käsissään, että kokeilepas tätä”, hymyilee Hernandez.

Kasvuakaan ei kuitenkaan haluta hinnalla millä hyvänsä. Raha ei saa olla ainoa syy toiminnalle.

”Tapa mitata menestystä on myös se, että pystyy myymään ihmisille jotain puhtain ja eettisin perustein – kun tiedät, että raaka-aineet ovat parasta laatua”, Yazka miettii.

Ja mikä parasta, raakakakut kantavat mukanaan niihin leivottua mielihyvää:

”Yllättävintä on ollut se, että kaikki pitävät kakuistamme: aina on tuloksena hymy. Ja kakkuja ovat maistaneet sellaisetkin, joilla ei ole mitään tietoa terveellisestä tai raakaruoasta. He alkavat syödä kakkuamme – eivätkä pysty lopettamaan”, Hernandez iloitsee.

Rawan minttu­suklaakakun raaka-aineet:

cashew-pähkinä
saksanpähkinä
taateli
hunaja
Irish Moss -levä
kaakaojauhe
kaakaovoi
kookosöljy
kookoshiutale
minttuöljy
vanilja
suola

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!